Sałatka z soczewicą i młodymi buraczkami | lunchboxodkuchni.pl
Sałatka z soczewicą, indykiem i młodymi burakami
Młode buraki w formie sałatki z czerwoną soczewicą, do tego intensywna w smaku feta i pełne witamin awokado.
Sałatka z soczewicą i młodymi buraczkami | lunchboxodkuchni.pl
Sałatka z soczewicą, indykiem i młodymi burakami
Młode buraki w formie sałatki z czerwoną soczewicą, do tego intensywna w smaku feta i pełne witamin awokado.
Porcje Czas przygotowania
2 15min
Czas gotowania
20min
Porcje Czas przygotowania
2 15min
Czas gotowania
20min
Składniki
Sałatka
  • 6łyżek czerwonej soczewicy
  • 2 młode buraki
  • 1/2 sera feta
  • 1 awokado
  • 200g polędwicy z indyka
  • 4 truskawki
  • 1łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
Dressing
  • 2łyżeczki oliwy z oliwek
  • 2łyżeczki musztardy francuskiej
  • 3łyżeczki miodu
Sposób przygotowania
Sałatka
  1. Soczewicę gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Buraczki obieram, myję, kroję w kostkę i gotuję w osolonej wodzie maksymalnie 10 minut.
  3. Indyka kroję w malutkie kawałki – zbliżone do kostki z buraczków, przyprawiam solą i pieprzem i smażę na rozgrzanej oliwie ok. 10 minut.
  4. Awokado nacinam dookoła wzdłuż dłuższego boku, przekręcam połówki w odwrotne strony i odciągam je od siebie. W jednej z połówek robię nacięcia nożem w kierunki skórki w formie kratki. Następnie łyżką wydrążam miąższ w taki sposób, żeby kostki wypadły ze skórki.
  5. Fetę kroję w małą kostkę.
  6. Truskawki myję i osuszam. Pozbywam się szypułek. Kroję je w kawałki.
  7. Do słoika wkładam kolejno: buraczki, fetę, awokado, soczewicę, indyka i truskawki.
Dressing
  1. Oliwę z oliwek, musztardę i miód mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaję do sałatki na chwilę przed jedzeniem.