Sałatka z tuńczykiem
Sałatka z tuńczykiem i czarnymi oliwkami to klasyk. Podkręcimy ją jednak odrobinę słodkim dipem z awokado.
Sałatka z tuńczykiem
Sałatka z tuńczykiem i czarnymi oliwkami to klasyk. Podkręcimy ją jednak odrobinę słodkim dipem z awokado.
Porcje
Czas przygotowania
2
5
min
Czas gotowania
10
min
Porcje
Czas przygotowania
2
5
min
Czas gotowania
10
min
Składniki
120
g
makaronu razowego penne
120
g
tuńczyka z puszki w zalewie
100
g
sera typu bałkańskiego
12
czarnych oliwek
180
g
jogurtu naturalnego
180 g = 1 mały kubeczek jogurtu
1/4
awokado
1
łyżyka
miodu
sól i pieprz
Sposób przygotowania
Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu.
Z puszki tuńczyka odlewam wodę, ser kroję w kostkę, a oliwki wyciągam z zalewy.
Awokado blenduję z jogurtem, miodem, odrobiną soli i pieprzu. Zamykam w słoiczku.
Wykładam kolejno: makaron, tuńczyka, ser i oliwki.
Dip dodaję do sałatki na chwilę przed jej zjedzeniem.