Sałatka z tuńczykiem | lunchboxodkuchni.pl
Sałatka z tuńczykiem
Sałatka z tuńczykiem i czarnymi oliwkami to klasyk. Podkręcimy ją jednak odrobinę słodkim dipem z awokado.
Sałatka z tuńczykiem | lunchboxodkuchni.pl
Sałatka z tuńczykiem
Sałatka z tuńczykiem i czarnymi oliwkami to klasyk. Podkręcimy ją jednak odrobinę słodkim dipem z awokado.
Porcje Czas przygotowania
2 5min
Czas gotowania
10min
Porcje Czas przygotowania
2 5min
Czas gotowania
10min
Składniki
  • 120g makaronu razowego penne
  • 120g tuńczyka z puszki w zalewie
  • 100g sera typu bałkańskiego
  • 12 czarnych oliwek
  • 180g jogurtu naturalnego180 g = 1 mały kubeczek jogurtu
  • 1/4 awokado
  • 1łyżyka miodu
  • sól i pieprz
Sposób przygotowania
  1. Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu.
  2. Z puszki tuńczyka odlewam wodę, ser kroję w kostkę, a oliwki wyciągam z zalewy.
  3. Awokado blenduję z jogurtem, miodem, odrobiną soli i pieprzu. Zamykam w słoiczku.
  4. Wykładam kolejno: makaron, tuńczyka, ser i oliwki.
  5. Dip dodaję do sałatki na chwilę przed jej zjedzeniem.