Granola pomarańczowo-migdałowa z serkiem naturalnym | lunchboxodkuchni.pl
Serek homogenizowany z pomarańczowo-migdałową granolą i pomarańczami
Cytrusowa orzeźwiająca granola? Czemu nie! Wystarczy trochę soku i skórki z pomarańczy, a zupełnie zmienia swoje oblicze.
Granola pomarańczowo-migdałowa z serkiem naturalnym | lunchboxodkuchni.pl
Serek homogenizowany z pomarańczowo-migdałową granolą i pomarańczami
Cytrusowa orzeźwiająca granola? Czemu nie! Wystarczy trochę soku i skórki z pomarańczy, a zupełnie zmienia swoje oblicze.
Porcje Czas przygotowania
2 15min
Czas oczekiwania
15min
Porcje Czas przygotowania
2 15min
Czas oczekiwania
15min
Składniki
  • 200g serka homogenizowanego naturalnego
  • 200g płatków owsianych górskich200 g = ok. 20 łyżek płatków
  • 2 pomarańcze
  • 20g migdałów20 g = ok. 2 łyżki posiekanych migdałów
Sposób przygotowania
  1. Rozgrzewam piekarnik do 190° C na programie termoobieg plus grzałka góra i dół.
  2. Jedną pomarańczę sparzam wrzątkiem, a później dokładnie wycieram.
  3. Na tarce o małych oczkach ścieram skórkę z całej pomarańczy, a następnie przecinam ją na pół i wyciskam z nich sok usuwając pestki.
  4. Drugą pomarańczę obieram i kroję na kawałki.
  5. Migdały siekam lub wkładam do woreczka i rozdrabniam tłuczkiem do mięsa.
  6. Płatki, migdały, sok i skórkę z pomarańczy mieszam ze sobą do dokładnego połączenia.
  7. Granolę piekę ok. 15 minut mieszając kilka razy.
  8. Gdy granola ostygnie, do słoiczków wykładam serek homogenizowany, granolę i pomarańczę.
  9. Granoli jest dużo więcej niż na dwie porcje, dlatego resztę zamykam w słoiku i mam zawsze pod ręką.