Serek homogenizowany z rabarbarem i orzechami nerkowca pieczonymi w miodzie | lunchboxodkuchni.pl
Serek homogenizowany z rabarbarem i kruszonką orzechową
Lekko kwaśny rabarbar, na to lekki serek homogenizowany, a na samej górze słodko karmelizowane orzechy nerkowca.
Serek homogenizowany z rabarbarem i orzechami nerkowca pieczonymi w miodzie | lunchboxodkuchni.pl
Serek homogenizowany z rabarbarem i kruszonką orzechową
Lekko kwaśny rabarbar, na to lekki serek homogenizowany, a na samej górze słodko karmelizowane orzechy nerkowca.
Porcje Czas przygotowania
2 10min
Czas oczekiwania
10min
Porcje Czas przygotowania
2 10min
Czas oczekiwania
10min
Składniki
  • 2łodygi rabarbaru
  • 2łyżeczki brązowego cukru
  • 200g serka homogenizowanego naturalnego
  • 4garści orzechów nerkowca
  • 1łyżka miodu
Sposób przygotowania
  1. Rozgrzewam piekarnik do 200° C na programie góra i dół.
  2. Orzechy kruszę lub siekam, mieszam z miodem i wykładam na blachę wyłożoną pergaminem. Piekę ok. 10 minut, mieszając 2 razy. Po wyciągnięciu blachy z piekarnika, daję orzechom ostygnąć.
  3. Rabarbar myję, osuszam i siekam na kawałki. Wykładam go do otwartego naczynia żaroodpornego i posypuję cukrem. Piekę w piekarniku ok. 10 minut. Mieszam kilka razy. Po wyciągnięciu naczynia z piekarnika daję mu ostygnąć.
  4. Do słoiczka wykładam kolejno ostudzony rabarbar, serek homogenizowany i kruszonkę z orzechów.