Spaghetti z kurkami i pietruszką | lunchboxodkuchni.pl
Spaghetti z kurkami, czosnkiem i pietruszką
Spaghetti z kurkami i pietruszką | lunchboxodkuchni.pl
Spaghetti z kurkami, czosnkiem i pietruszką
Porcje Czas przygotowania
2,5 10min
Czas gotowania
10min
Porcje Czas przygotowania
2,5 10min
Czas gotowania
10min
Składniki
  • 200g makaronu spaghetti
  • 200g świeżych kurek
  • 2łyżki masła
  • 2ząbki czosnku
  • 1 natka pietruszki
  • sól i pieprz
Sposób przygotowania
  1. Makaron gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Kurki wkładam do dużej miski i zalewam zimną wodą. Dokładnie czyszczę każdą z nich z ziemi i układam na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem lub na sitku.
  3. Masło rozpuszczam na patelni.
  4. Czosnek obieram i kroję w grube plastry.
  5. Wkładam na patelnię z rozpuszczonym masłem i mocno solę.
  6. Następnie na patelnię wkładam kurki. Oprószam solą i pieprzem. Smażę 8 – 10 minut mieszając od czasu do czasu.
  7. Natkę pietruszki myję i drobno siekam
  8. Gdy makaron kończy się gotować, dodaję kilka łyżek wody z makaronu do grzybów.
  9. Odcedzam makaron, przekładam go na patelnię z grzybami. Oprószam solą i pieprzem. Dodaję posiekaną natkę pietruszki i podsmażam jeszcze ok. 2 minuty.