Spaghetti ze szpinakiem i ricottą | lunchboxodkuchni.pl
Spaghetti ze szpinakiem i ricottą
Spaghetti ze szpinakiem i ricottą | lunchboxodkuchni.pl
Spaghetti ze szpinakiem i ricottą
Porcje Czas przygotowania
3 25min
Porcje Czas przygotowania
3 25min
Składniki
  • 200g makaronu spaghetti
  • 250g szpinaku baby(1 paczka szpinaku z Lidla)
  • 4łyżki oliwy z oliwek
  • 4ząbki czosnku
  • 30g startego sera grana padano
  • 150g sera ricotta
  • sól i pieprz
Sposób przygotowania
  1. Makaron gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy skończy się gotować, zanim go odcedzę, ujmuję pół kubka wody z gotowania.
  2. W czasie, gdy makaron się gotuje, szpinak myję i osuszam.
  3. Rozgrzewam oliwę w wysokim garnku.
  4. Czosnek obieram i kroję w plastry. Wkładam na rozgrzaną oliwę.
  5. Do smażącego się czosnku dodaję partiami szpinak: dodaję dwie garści i mieszam czekając aż liście zwiędną, powtarzam czynność, aż w garnku znajdzie się cała paczka. Nie bójcie się, zmieści się! W międzyczasie dodaję 3 szczypty soli i świeżo mielony pieprz.
  6. Gdy w garnku znajdzie się cały szpinak, czekam jedynie do momentu, aż puści sok, czyli ok 5 minut od ostatniej partii, nie dłużej. Chodzi o to, żeby się zblanszował, a nie „zdechł”. Jeśli liście zaczynają się oddzielać od włókien, to znaczy, że przesadziliście.
  7. Gdy szpinak jest gotowy, ściągam garnek z kuchenki, dodaję starty grana padano i blenduję wszystko na gładką masę.
  8. Dodaję odcedzony makaron i podgrzewam jeszcze maksymalnie 5 minut mieszając dokładnie. Jeśli sos jest za gęsty, dodaję wodę z gotowania makaronu.
  9. Ricottę układam na wierzchu już w lunchboxie lub na talerzu.