Wywar warzywny | lunchboxodkuchni.pl
Szybki wywar warzywny
Wiadomo, że z wolno gotowanym rosołem nic nie wygra. Jednak, gdy nie mamy tyle czasu, a chcemy zjeść w miarę zdrowo, możemy zrobić szybki wywar z warzyw. Idealna baza do wszelkiego rodzaju zup.
Wywar warzywny | lunchboxodkuchni.pl
Szybki wywar warzywny
Wiadomo, że z wolno gotowanym rosołem nic nie wygra. Jednak, gdy nie mamy tyle czasu, a chcemy zjeść w miarę zdrowo, możemy zrobić szybki wywar z warzyw. Idealna baza do wszelkiego rodzaju zup.
Porcje Czas przygotowania
2 5min
Czas gotowania
30min
Porcje Czas przygotowania
2 5min
Czas gotowania
30min
Składniki
  • 4 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1/4 korzenia selera
  • 1/2 pora
  • 1/4główki kapustyopcjonalnie
  • 1 cebula
  • 2gałązki natki pietruszki
  • 1l wody
  • 4ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 2ziarna pieprzu czarnego
  • 2łyżeczki soli
Sposób przygotowania
  1. Warzywa obieram i kroję na mniejsze kawałki, np marchewkę na trzy części.
  2. Wkładam je do garnka z wodą, dodaję przyprawy i zagotowuję.
  3. Gotuję 30 minut pod przykryciem.
  4. Gdy wywar jest gotowy, warzywa wyciągam na talerz – użyję ich później do zupy, a wywar przecedzam przez sitko.
  5. Z 1l wody przy gotowaniu na średniej mocy wychodzi mi ok. 0,5l wywaru.