Makaron ze szparagami w sosie śmietanowo-cytrynowym | lunchboxodkuchni.pl
Tagliatelle ze szparagami i sosem śmietanowo-cytrynowym oraz serem pecorino
Delikatne szparagi w sosie śmietanowym ze sprężystym makaronem. To co wszyscy lubimy najbardziej. Jest jednak jedna mała niespodzianka. Sos nie jest tylko śmietanowy.
Makaron ze szparagami w sosie śmietanowo-cytrynowym | lunchboxodkuchni.pl
Tagliatelle ze szparagami i sosem śmietanowo-cytrynowym oraz serem pecorino
Delikatne szparagi w sosie śmietanowym ze sprężystym makaronem. To co wszyscy lubimy najbardziej. Jest jednak jedna mała niespodzianka. Sos nie jest tylko śmietanowy.
Porcje Czas przygotowania
2 7min
Czas gotowania
15min
Porcje Czas przygotowania
2 7min
Czas gotowania
15min
Składniki
  • 1łyżka masła
  • 1pęczek zielonych szparagów
  • 200g makaronu tagliatelle
  • 200ml śmietany 18%
  • 1 cytryna, a właściwie starta z niej skórka
  • sól i pieprz
Sposób przygotowania
  1. Cytrynę oblewam wrzątkiem i dokładnie wycieram. Dopiero wtedy ścieram z niej skórkę.
  2. Szparagi myję i osuszam. Odcinam zdrewniałe końce i kroję je w małe kawałki.
  3. Masło rozpuszczam na patelni.
  4. Dodaję do niego szparagi i oprószam je solą i pieprzem. Podsmażam ok. 2 minuty.
  5. Dodaję śmietanę, szczyptę soli i pieprzu oraz skórkę z cytryny. Gotuję sos ok. 10 minut na średniej mocy, mieszając od czasu do czasu i czekając, aż zgęstnieje.
  6. Makaron gotuję według wskazówek na opakowaniu.
  7. Ugotowany makaron dodaję do sosu i podgrzewam jeszcze ok. 1 minuty wszystko razem.
  8. Ser pecorino ścieram na tarce lub kroję w bardzo cienkie plastry i dodaję do dania na chwilę przed jedzeniem.