Kalafiorowa tarta z dressingiem z pomidora w kawałkach | lunchboxodkuchni.pl
Tarta kalafiorowa
Kalafiorowa tarta z dressingiem z pomidora w kawałkach | lunchboxodkuchni.pl
Tarta kalafiorowa
Porcje Czas przygotowania
2 10min
Czas gotowania Czas oczekiwania
10min 30min
Porcje Czas przygotowania
2 10min
Czas gotowania Czas oczekiwania
10min 30min
Składniki
  • 500g kalafiora
  • 100g czarnych oliwek
  • 100g szynki
  • 3 jajka
  • kilkałyżek startego sera grana padano
  • 1 pomidor
  • sól i pieprz
  • 1łyżka oliwy z oliwek
Sposób przygotowania
  1. Kalafiora obieram i kroję na kawałki.
  2. Gotuję w osolonym wrzątku 10 minut.
  3. Odcedzam, przekładam do dużej miski i rozdrabniam widelcem.
  4. Dodaję drobno pokrojone szynkę i oliwki.
  5. Do małej miski wbijam jajka, dodaję soli i pieprzu i mieszam.
  6. Przelewam jajka do miski z kalafiorem i mieszam do uzyskania jednolitej masy.
  7. Masę przekładam do formy do tarty wyłożonej pergaminem i posypuję startym na grubych oczkach grana padano.
  8. Piekę w 180°C na termoobiegu ok. 20 minut. Po upieczeniu posypuję drobno pokrojoną pietruszką.
  9. Pomidora kroję w małą kosteczkę, oprószam solą i pieprzem i dodaję oliwy. Podaję obok dania.