Tarta kalafiorowa
Tarta kalafiorowa
Porcje
Czas przygotowania
2
10
min
Czas gotowania
Czas oczekiwania
10
min
30
min
Porcje
Czas przygotowania
2
10
min
Czas gotowania
Czas oczekiwania
10
min
30
min
Składniki
500
g
kalafiora
100
g
czarnych oliwek
100
g
szynki
3
jajka
kilka
łyżek
startego sera grana padano
1
pomidor
sól i pieprz
1
łyżka
oliwy z oliwek
Sposób przygotowania
Kalafiora obieram i kroję na kawałki.
Gotuję w osolonym wrzątku 10 minut.
Odcedzam, przekładam do dużej miski i rozdrabniam widelcem.
Dodaję drobno pokrojone szynkę i oliwki.
Do małej miski wbijam jajka, dodaję soli i pieprzu i mieszam.
Przelewam jajka do miski z kalafiorem i mieszam do uzyskania jednolitej masy.
Masę przekładam do formy do tarty wyłożonej pergaminem i posypuję startym na grubych oczkach grana padano.
Piekę w 180°C na termoobiegu ok. 20 minut. Po upieczeniu posypuję drobno pokrojoną pietruszką.
Pomidora kroję w małą kosteczkę, oprószam solą i pieprzem i dodaję oliwy. Podaję obok dania.