Tartaletki z jarmużem, ricottą i szynką parmeńską | lunchboxodkuchni.pl
Tartaletki z jarmużem, ricottą i szynką parmeńską
Małe, pyszne i pożywne. Dobrze słone z odrobiną goryczki jarmużu.
Tartaletki z jarmużem, ricottą i szynką parmeńską | lunchboxodkuchni.pl
Tartaletki z jarmużem, ricottą i szynką parmeńską
Małe, pyszne i pożywne. Dobrze słone z odrobiną goryczki jarmużu.
Porcje Czas przygotowania
10szt. 15min
Czas gotowania Czas oczekiwania
7min 20min
Porcje Czas przygotowania
10szt. 15min
Czas gotowania Czas oczekiwania
7min 20min
Składniki
  • 250g świeżego jarmużu
  • 250g sera ricotta
  • 2 jajka
  • 275g ciasta francuskiego275 g ciasta francuskiego = 1 opakowanie ciasta francuskiego z Lidla
  • 4plastry szynki parmeńskiej
  • ser parmezan lub grana padano
  • sól i pieprz
Sposób przygotowania
  1. Foremkę do muffinek wykładam małymi kwadratami papieru do pieczenia. Jeśli masz papierowe foremki do muffinek, użyj ich! Wtedy życie jest dwa razy prostsze.
  2. Ciasto dzielę na 10 w miarę równych prostokątów. Każdy prostokąt układam w zagłębieniu formy pilnując, by rogi wywinięte były na zewnątrz.
  3. Jarmuż opłukuję, osuszam i odcinam od łodyg, a następnie kroję na mniejsze kawałki. Obgotowuję we wrzątku kilka minut. Ostudzam i osuszam.
  4. Jajka roztrzepuję, dodaję soli i pieprzu i rozrabiam z serem ricotta.
  5. Szynkę rwę na mniejsze kawałki.
  6. Ser parmezan trę na tarce o grubych oczkach.
  7. W każdym zagłębieniu z kawałkiem ciasta układam kawałek jarmużu i szynki. Następnie zalewam masą ricottowo-jajeczną. Wierzch posypuję parmezanem.
  8. Tak przygotowane tartaletki wkładam do rozgrzanego piekarnika. Piekę przez 15 – 20 minut w 200°C na programie góra + dół + termoobieg.