wrap z krewetkami | lunchboxodkuchni.pl
Wrap z krewetkami, warzywami i fetą
Szybkie danie, ale wypełnione mocą warzyw i lekkimi krewetkami. Do tego słona feta i słodki musztardowy sos. Idealne połączenia smaków.
wrap z krewetkami | lunchboxodkuchni.pl
Wrap z krewetkami, warzywami i fetą
Szybkie danie, ale wypełnione mocą warzyw i lekkimi krewetkami. Do tego słona feta i słodki musztardowy sos. Idealne połączenia smaków.
Porcje Czas przygotowania
2 10min
Czas gotowania
7min
Porcje Czas przygotowania
2 10min
Czas gotowania
7min
Składniki
  • 4placki tortilli
  • 225g krewetek mrożonych
  • 1 awokado
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 sera feta
  • 4garście rukoli
  • 2łyżki musztardy sarepskiej
  • 3łyżki oliwy z oliwek
  • 2łyżki miodu
  • sól i pieprz
  • 1łyżeczka curry
  • 1łyżeczka kurkumy
  • 1/2łyżeczki chilli w proszku
Sposób przygotowania
  1. Krewetki rozmrażam i osuszam.
  2. Podsmażam ok. 7 minut na 1 łyżce rozgrzanej oliwy z oliwek oprószając przyprawami: sól i pieprz, curry, kurkuma, chilli w proszku.
  3. Awokado i paprykę myję, usuwam pestki i kroję na małe kawałki.
  4. Rukolę myję, osuszam i siekam.
  5. Ser feta kroję w kostkę.
  6. Tortillę układam na talerzu, układam na niej warzywa, ser oraz krewetki. Następnie zawijam dolną krawędź, później lewą, a na końcu prawą. Powstały w ten sposób rulonik owijam w jego dolnej części folią aluminiową lub papierem do pieczenia, w taki sposób, by nic nie wysypywało się od dołu.
  7. Musztardę, pozostałą oliwę, miód, szczyptę soli i pieprzu mieszam ze sobą. Dodaję do tortilli na chwilę przed zjedzeniem.