Zapiekanka ziemniaczana ze smietana | lunchboxodkuchni.pl
Zapiekanka ziemniaczana ze śmietaną i mini sałatką
Prosta zapiekanka ziemniaczana, czyli placki ziemniaczane w wersji light bez smażenia.
Zapiekanka ziemniaczana ze smietana | lunchboxodkuchni.pl
Zapiekanka ziemniaczana ze śmietaną i mini sałatką
Prosta zapiekanka ziemniaczana, czyli placki ziemniaczane w wersji light bez smażenia.
Porcje Czas przygotowania
2 20min
Czas gotowania Czas oczekiwania
10min 30min
Porcje Czas przygotowania
2 20min
Czas gotowania Czas oczekiwania
10min 30min
Składniki
Zapiekanka ziemniaczana ze śmietaną
  • 750g ziemniaków750 g = ok. 5 średniej wielkości ziemniaków
  • 3 jajka
  • 200g sera gouda
  • 250g dobrej jakości podwędzanej kiełbasy250 g = średnio 1/2 pęta kiełbasy
  • 3łyżki mleka krowiego
  • 1mała gęsta śmietana 18%
  • szczypiorek
Mini sałatka
  • 2garście roszponki
  • 10 pomidorków truskawkowych
  • 1/2 ogórka wężowego
  • 2łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania
  1. Ziemniaki obieram i gotuję w osolonej wodzie ok. 10 minut od momentu zawrzenia.
  2. Kiełbasę kroję w bardzo małą kostkę i podsmażam, żeby wytopić z niej tłuszcz.
  3. Ser ścieram na tarce o grubych oczkach.
  4. Gdy ziemniaki się ugotują, dodaję mleko i ubijam tłuczkiem do ziemniaków.
  5. Do pure ziemniaczanego dodaję podsmażoną kiełbasę, ser i roztrzepane wcześniej jajka i mieszam do uzyskania jednolitej masy.
  6. Formę na tartę wykładam papierem do pieczenia.
  7. Masę przekładam do formy na tartę i piekę w 200°C na termoobiegu przez 30 minut.
  8. Śmietanę podaję osobno posypaną szczypiorkiem.
Mini sałatka
  1. Roszponkę myję, osuszam i układam na dnie.
  2. Na nią wykładam pokrojone w połówki pomidory i w pół księżyce ogórki.
  3. Całość polewam oliwą.