Zapiekanka ziemniaczano-łososiowa z kaparami | lunchboxodkuchni.pl
Zapiekanka ziemniaczano-łososiowa z kaparami
Ziemniaki i jajka kupimy w każdym osiedlowym sklepie. Czy pasuje do nich łosoś z wczorajszego obiadu? No ba!
Zapiekanka ziemniaczano-łososiowa z kaparami | lunchboxodkuchni.pl
Zapiekanka ziemniaczano-łososiowa z kaparami
Ziemniaki i jajka kupimy w każdym osiedlowym sklepie. Czy pasuje do nich łosoś z wczorajszego obiadu? No ba!
Porcje Czas przygotowania
4 10min
Czas gotowania Czas oczekiwania
15min 30min
Porcje Czas przygotowania
4 10min
Czas gotowania Czas oczekiwania
15min 30min
Składniki
  • 200g łososiawcześniej usmażonego lub upieczonego
  • 6 ziemniaków
  • 2łyżeczki kaparówjeśli je lubisz, możesz dodać ich więcej
  • 3 jajka
  • 200ml śmietany 18%
  • 1łyżeczka startej gałki muszkatołowej
  • 1łyżka masłado wysmarowania naczynia żaroodpornego
  • sól i pieprz
  • sok z cytrynyopcjonalnie
Sposób przygotowania
  1. Rozgrzewam piekarnik do 190° C na programie termoobieg plus grzałka góra i dół.
  2. Ziemniaki myję i gotuję w całości w osolonej wodzie przez ok. 15 minut od momentu zawrzenia.
  3. Ugotowane i lekko ostudzone ziemniaki obieram ze skórki i kroję w plastry.
  4. Naczynie żaroodporne smaruję masłem i wkładam do niego najpierw plastry ziemniaków, następnie łososia w kawałkach, a na wierzch kapary.
  5. Jajka wbijam do miseczki, roztrzepuję, dodaję szczyptę soli i pieprzu i gałkę muszkatołową. Soli nie musi być dużo, bo mamy słone ziemniaki i kapary. Skupiam się więc na większej ilości pieprzu i gałki muszkatołowej.
  6. Dodaję śmietanę i mieszam do połączenia w jednolitą masę.
  7. Zalewam zapiekankę masą jajeczną.
  8. Piekę przez ok. 30 minut do ścięcia się masy.
  9. Opcjonalnie chwilę przed zjedzeniem skrapiam zapiekankę sokiem z cytryny.