Zupa jarmużowa z jajkiem gotowana na pulpetach mięsnych
Lekka zupa z jarmużem, mimo że gotowana na mięsie.
Zupa jarmużowa z jajkiem gotowana na pulpetach mięsnych
Lekka zupa z jarmużem, mimo że gotowana na mięsie.
Porcje
Czas przygotowania
3porcje
20min
Czas gotowania
25min
Porcje
Czas przygotowania
3porcje
20min
Czas gotowania
25min
Składniki
Pulpeciki
100gmielonego mięsa z indyka
100gmielonego mięsa wołowego
1/2natkipietruszki
1jajko
1łyżkakaszy manny
sól i pieprz
Zupa jarmużowa
2ziemniaki
1marchewka
2liścieświeżego jarmużu
2jajka ugotowane na twardo
1lwody
1łyżeczkasoli
1łyżeczkacukru
pieprz
Sposób przygotowania
Pulpeciki
Oba mięsa mielone, jajko, posiekaną natkę, szczyptę soli i pieprzu oraz kaszę mannę wyrabiam na jednolitą masę.
Przygotowuję talerz wyłożony papierem do pieczenia oraz miskę z zimną wodą.
Maczając raz po raz ręce w misce z zimną wodą formuję pulpeciki i układam je na talerzu z papierem do pieczenia.
Zupa
Biorę garnek z szerokim dnem i rozgrzewam.
W rozgrzanym garnku obsmażam pulpeciki z każdej strony przez ok. 5 minut zagotowując w tym czasie 1 l wody w czajniku.
Ziemniaki obieram, myję, osuszam i kroję w kostkę.
Marchew obieram, myję, osuszam i kroję w kostkę.
Zalewam pulpety wrzątkiem, dodaję ziemniaki, marchew, po 1 łyżeczce soli i cukru oraz szczyptę mielonego pieprzu i gotuję wszystko pod przykryciem przez ok. 10 minut od momentu zawrzenia.
Jarmuż obcinam nożyczkami wzdłuż łodygi, myję, osuszam i kroję na małe kawałki. Dodaję do gotującej się zupy i gotuję jeszcze ok. 3 minut.
W razie potrzeby dodaję jeszcze soli i pieprzu do smaku.