Zupa jarmużowa na pulpetach mięsnych | lunchboxodkuchni.pl
Zupa jarmużowa z jajkiem gotowana na pulpetach mięsnych
Lekka zupa z jarmużem, mimo że gotowana na mięsie.
Zupa jarmużowa na pulpetach mięsnych | lunchboxodkuchni.pl
Zupa jarmużowa z jajkiem gotowana na pulpetach mięsnych
Lekka zupa z jarmużem, mimo że gotowana na mięsie.
Porcje Czas przygotowania
3porcje 20min
Czas gotowania
25min
Porcje Czas przygotowania
3porcje 20min
Czas gotowania
25min
Składniki
Pulpeciki
  • 100g mielonego mięsa z indyka
  • 100g mielonego mięsa wołowego
  • 1/2natki pietruszki
  • 1 jajko
  • 1łyżka kaszy manny
  • sól i pieprz
Zupa jarmużowa
  • 2 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 2liście świeżego jarmużu
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1l wody
  • 1łyżeczka soli
  • 1łyżeczka cukru
  • pieprz
Sposób przygotowania
Pulpeciki
  1. Oba mięsa mielone, jajko, posiekaną natkę, szczyptę soli i pieprzu oraz kaszę mannę wyrabiam na jednolitą masę.
  2. Przygotowuję talerz wyłożony papierem do pieczenia oraz miskę z zimną wodą.
  3. Maczając raz po raz ręce w misce z zimną wodą formuję pulpeciki i układam je na talerzu z papierem do pieczenia.
Zupa
  1. Biorę garnek z szerokim dnem i rozgrzewam.
  2. W rozgrzanym garnku obsmażam pulpeciki z każdej strony przez ok. 5 minut zagotowując w tym czasie 1 l wody w czajniku.
  3. Ziemniaki obieram, myję, osuszam i kroję w kostkę.
  4. Marchew obieram, myję, osuszam i kroję w kostkę.
  5. Zalewam pulpety wrzątkiem, dodaję ziemniaki, marchew, po 1 łyżeczce soli i cukru oraz szczyptę mielonego pieprzu i gotuję wszystko pod przykryciem przez ok. 10 minut od momentu zawrzenia.
  6. Jarmuż obcinam nożyczkami wzdłuż łodygi, myję, osuszam i kroję na małe kawałki. Dodaję do gotującej się zupy i gotuję jeszcze ok. 3 minut.
  7. W razie potrzeby dodaję jeszcze soli i pieprzu do smaku.