Krem z batata, marchewki i czerwonej soczewicy z orzechami nerkowca | lunchboxodkuchni.pl
Zupa krem z batata, marchewki i czerwonej soczewicy z orzechami nerkowca
Pyszny batat oraz odżywcza soczewica, a do tego prażone orzechy nerkowca. Prosty przepis na super zdrową zupę!
Krem z batata, marchewki i czerwonej soczewicy z orzechami nerkowca | lunchboxodkuchni.pl
Zupa krem z batata, marchewki i czerwonej soczewicy z orzechami nerkowca
Pyszny batat oraz odżywcza soczewica, a do tego prażone orzechy nerkowca. Prosty przepis na super zdrową zupę!
Porcje Czas przygotowania
2 10min
Czas gotowania
30min
Porcje Czas przygotowania
2 10min
Czas gotowania
30min
Składniki
  • 1 batat
  • 1 marchewka
  • 3 cebulki dymki razem ze szczypiorkiem
  • 2łyżki czerwonej soczewicy
  • 1łyżka oliwy z oliwek
  • 2łyżki soku z cytryny
  • 2garści orzechów nerkowca
  • sól i pieprz
Sposób przygotowania
  1. Cebulki myję i drobno siekam. Podsmażam na rozgrzanej oliwie w wysokim garnku ok. 2 minuty.
  2. Batata i marchewkę obieram i kroję w kostkę. Dokładam do cebulek i podsmażam jeszcze ok 5 minut.
  3. Po tym czasie zalewam warzywa wrzącą wodą tak, żeby je przykryła.
  4. Dodaję soczewicę i gotuję ok. 25 minut.
  5. Po tym czasie dodaję odrobinę soli, pieprzu i sok z cytryny i blenduję wszystko razem.
  6. Orzechy nerkowca prażę na rozgrzanej suchej patelni ok. 5 minut.
  7. Szczypiorek myję, osuszam i drobno siekam.
  8. Orzechy i szczypiorek dodaję na chwilę przed zjedzeniem.