Krem z dyni z mlekiem kokosowym i krewetkami | lunchboxodkuchni.pl
Zupa krem z dyni z mlekiem kokosowym i krewetkami
Krem z dyni z mlekiem kokosowym i krewetkami | lunchboxodkuchni.pl
Zupa krem z dyni z mlekiem kokosowym i krewetkami
Porcje Czas przygotowania
2 15min
Czas gotowania
15min
Porcje Czas przygotowania
2 15min
Czas gotowania
15min
Składniki
  • 1/2 dyni hokkaido1/2 dyni z pestkami = ok. 330 g
  • 1/2puszki mleka kokosowego1/2 puszki = ok. 200 ml
  • 10g startego świeżego imbiru
  • 1,5łyżeczki curry
  • 3łyżeczki cukru
  • 1łyżeczka soli
  • 1szklanka wody
  • 250g krewetek mrożonych
  • 1pęczek natki pietruszki
Sposób przygotowania
  1. Kroję dynię na ćwiartki.
  2. Przy pomocy łyżki do zupy wydrążam środek każdej ćwiartki.
  3. Przy pomocy obieraczki do ziemniaków obieram ze skórki każdą z ćwiartek.
  4. Powstałe w ten sposób księżyce kroję w kostkę.
  5. Pokrojoną dynię wkładam do wysokiego garnka.
  6. Zalewam wodą i gotuję ok. 10 minut pod przykryciem.
  7. Po tym czasie dodaję imbir, curry, cukier, sól i mleko kokosowe i gotuję kolejne 5 minut.
  8. Po zdjęciu garnka z kuchenki blenduję wszystko razem na gładki krem. Jego konsystencja powinna odpowiadać konsystencji mleka kokosowego. Jeśli jest za gęsta, dolewam odrobię wody.
  9. Krewetki rozmrażam, pozbywam się ogonków i oczyszczam. Opłukuję i osuszam.
  10. Podsmażam ok. 4 minuty na odrobinie oliwy posypując je szczyptą soli i curry.
  11. Natkę pietruszki siekam.
  12. Krewetki i natkę pietruszki dodaję do kremu na chwilę przed zjedzeniem.