Krem z selera | lunchboxodkuchni.pl
Zupa krem z selera i gorgonzoli
Idealnie kremowa, intensywna w smaku, a do tego banalnie prosta zupa – krem.
Krem z selera | lunchboxodkuchni.pl
Zupa krem z selera i gorgonzoli
Idealnie kremowa, intensywna w smaku, a do tego banalnie prosta zupa – krem.
Porcje Czas przygotowania
2 10min
Czas gotowania
30min
Porcje Czas przygotowania
2 10min
Czas gotowania
30min
Składniki
  • 0,5 l wywaru z warzyw
  • 450g korzenia selera450 g = ok. pół średniej wielkości korzenia
  • 2 średniej wielkości ziemniaki
  • 50g sera gorgonzola
  • 1czubata łyżka sera mascarpone
  • 2łyżki oliwy z oliwek
  • 1pęczek szczypiorku
Sposób przygotowania
  1. Zagotowuję wywar warzywny.
  2. Seler obieram i kroję na 4 części.
  3. 3 części kroję na duże kawałki i wrzucam do gotującego się wywaru.
  4. Ziemniaki obieram, kroję na duże kawałki i dorzucam do selera. Gotuję ok 20 minut do momentu, aż ziemniaki i seler zaczną się rozpadać nakłute widelcem.
  5. Czwartą część selera i szczypiorek drobno kroję.
  6. Gdy warzywa są miękkie, blenduję je.
  7. Dodaję ser gorgonzola i mascarpone i gotuję na małej mocy, dopóki się nie rozpuszczą. Jeśli zupa jest zbyt gęsta dodaję gorącej wody.
  8. Dodaję odrobinę soli, pieprzu i oliwę i mieszam.
  9. Szczypiorek i seler pokrojony w kostkę dodaję na moment przed zjedzeniem.