Zupa krem z zielonych szparagów z serem pecorino | lunchboxodkuchni.pl
Zupa krem z zielonych szparagów z serem pecorino
Delikatne szparagi i wyraźny ser pecorino to połączenie, które sprawdzi się idealnie podczas szybkiego lunchu.
Zupa krem z zielonych szparagów z serem pecorino | lunchboxodkuchni.pl
Zupa krem z zielonych szparagów z serem pecorino
Delikatne szparagi i wyraźny ser pecorino to połączenie, które sprawdzi się idealnie podczas szybkiego lunchu.
Porcje Czas przygotowania
3 10min
Czas gotowania
20min
Porcje Czas przygotowania
3 10min
Czas gotowania
20min
Składniki
  • 1łyżka oliwy z oliwek
  • 1pęczek zielonych szparagów
  • 2 średniej wielkości ziemniakiale raczej nie młode
  • 1/2 pora
  • 1 cebula dymka
  • 2łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • sól i pieprz
Sposób przygotowania
  1. Szparagi myję. Odcinam zdrewniałe końce. Kroję na mniejsze kawałki.
  2. Ziemniaki obieram, myję i kroję w kostkę.
  3. Pora myję i siekam w drobne krążki. Dymkę również drobno siekam.
  4. Podgrzewam oliwę w wysokim garnku.
  5. Dodaję do niej por i dymkę, oprószam go solą i pieprzem. Podsmażam ok. 3 minut.
  6. Dodaję ziemniaki i szparagi i podsmażam wszystko jeszcze ok. 3 minuty zagotowując w tym czasie wrzątek w czajniku.
  7. Zalewam warzywa wrzątkiem w takiej ilości, żeby je przykrył. Dodaję cukier, szczyptę soli i pieprzu. W ten sposób gotuję wszystko ok. 10 minut.
  8. Po tym czasie zdejmuję garnek z kuchenki, dodaję śmietanę i blenduję zupę. Jeśli po zblendowaniu jest za gęsta, dodaję wodę.
  9. Ser pecorino ścieram na tarce lub kroję w cienkie plasterki. Dodaję go do zupy na chwilę przed zjedzeniem.