Zupa ogórkowa
Kwaśne ogórki, słodka śmietana, świeża pietruszka. Rozgrzewa i wypełnia smakiem jesienne popołudnie.
Zupa ogórkowa
Kwaśne ogórki, słodka śmietana, świeża pietruszka. Rozgrzewa i wypełnia smakiem jesienne popołudnie.
Porcje
Czas przygotowania
4
porcje
15
min
Czas gotowania
20
min
Porcje
Czas przygotowania
4
porcje
15
min
Czas gotowania
20
min
Składniki
1
„jarzynka”
marchewka, korzeń pietruszki, natka pietruszki, korzeń selera, cebula, por – moja w sumie waży 750 g (lub 1 kostka rosołowa)
150
g
ogórków kiszonych
4
średniej wielkości ziemniaki
2
małe marchewki
jeśli zupę gotujesz na kostce rosołowej
1
natka pietruszki
3
łyżki
śmietany 18%
1
pierś z kurczaka
Sposób przygotowania
Wywar
Myję i obieram „jarzynkę”.
Marchewkę, pietruszkę i por nacinam od środka wzdłuż, żeby wydobyć z nich więcej smaku.
Zalewam ją 70 ml wody, dodaję dwa liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego oraz pierś z kurczaka i zagotowuję.
Dodaję 1 łyżeczkę soli, szczyptę pieprzu, przykrywam garnek i gotuję na małym ogniu / prądzie przez 30 min od momentu zawrzenia.
Po 30 min wywar ściągam z kuchenki i wyciągam z niego warzywa i mięso.
Mięso i marchewkę kroję w kostkę. Dodam je później do gotowej zupy.
Zupa ogórkowa
Ziemniaki obieram, myję i kroję w kostkę.
Jeśli zupę gotuję na wywarze z kostki rosołowej, marchewkę obieram, myję i kroję w małą kosteczkę.
Surowe warzywa wrzucam do wywaru i gotuję ok. 10 minut od momentu zawrzenia.
Ogórki kiszone trę na tarce z dużymi oczkami.
Wrzucam starte ogórki do gotującej się zupy i gotuję kolejne 10 minut.
Gdy zupa ostygnie dolewam śmietanę i dodaję natkę pietruszki i mieszam.