Kroję na kawałki, ale nie za drobno, np marchewkę na 4 części.
Wkładam warzywa do garnka z zimną wodą i zagotowuję.
Gdy woda się zagotuje, dodaję sól i pieprz i przykrywam garnek.
Wywar gotuję pod przykryciem przez 1h na małej mocy.
Gdy wywar jest gotowy, wyciągam z niego warzywa. Mogę pokroić je w kostkę i użyć do zupy. Jeśli nie robię zupy tego samego dnia, z warzyw robię sałatkę warzywną, a wywar wlewam do woreczków strunowych, szczelnie zamykam i zamrażam.
Zupa pieczarkowa
Pieczarki myję szybko, żeby nie nabrały zbyt dużo wody. Kroję w ósemki.
Rozgrzewam patelnię i rozpuszczam na niej masło. Dokładam pieczarki. Oprószam je solą i pieprzem. Podsmażam do momentu, gdy puszczą wodę, która połączy się z masłem. Gdy tak się stanie, przekładam wszystko (razem z płynem) do miseczki.
Warzywa obieram, myję i osuszam. Kroję w drobną kostkę.
Wywar jarzynowy zagotowuję.
Do gotującego się wywaru wrzucam pokrojone warzywa, podsmażone pieczarki oraz kaszę. Gotuję pod przykryciem na średniej mocy ok. 10 minut.
Gdy zupa jest gotowa i przestanie się gotować, dodaję śmietanę i posiekany koperek.