Zupa pieczarkowa z kaszą jęczmienną | lunchboxodkuchni.pl
Zupa pieczarkowa z kaszą jęczmienną
Zupa pieczarkowa z kaszą jęczmienną | lunchboxodkuchni.pl
Zupa pieczarkowa z kaszą jęczmienną
Porcje Czas przygotowania
2 10min
Czas gotowania Czas oczekiwania
15min 1h
Porcje Czas przygotowania
2 10min
Czas gotowania Czas oczekiwania
15min 1h
Składniki
Wywar jarzynowy (1 litr)
  • 1,5l wody
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki(korzeń)
  • 1/4 selera(korzeń)
  • 1 cebula
  • 1/2 pora
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 4szczypty świeżo mielonego pieprzu
Zupa pieczarkowa
  • 0,5l wywaru jarzynowego
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka(korzeń)
  • 10szt pieczarek
  • 2łyżki kaszy jęczmiennej
  • 1łyżka masła
  • 4łyżki śmietany 18%
  • koperek
Sposób przygotowania
Wywar jarzynowy
  1. Warzywa obieram i myję.
  2. Kroję na kawałki, ale nie za drobno, np marchewkę na 4 części.
  3. Wkładam warzywa do garnka z zimną wodą i zagotowuję.
  4. Gdy woda się zagotuje, dodaję sól i pieprz i przykrywam garnek.
  5. Wywar gotuję pod przykryciem przez 1h na małej mocy.
  6. Gdy wywar jest gotowy, wyciągam z niego warzywa. Mogę pokroić je w kostkę i użyć do zupy. Jeśli nie robię zupy tego samego dnia, z warzyw robię sałatkę warzywną, a wywar wlewam do woreczków strunowych, szczelnie zamykam i zamrażam.
Zupa pieczarkowa
  1. Pieczarki myję szybko, żeby nie nabrały zbyt dużo wody. Kroję w ósemki.
  2. Rozgrzewam patelnię i rozpuszczam na niej masło. Dokładam pieczarki. Oprószam je solą i pieprzem. Podsmażam do momentu, gdy puszczą wodę, która połączy się z masłem. Gdy tak się stanie, przekładam wszystko (razem z płynem) do miseczki.
  3. Warzywa obieram, myję i osuszam. Kroję w drobną kostkę.
  4. Wywar jarzynowy zagotowuję.
  5. Do gotującego się wywaru wrzucam pokrojone warzywa, podsmażone pieczarki oraz kaszę. Gotuję pod przykryciem na średniej mocy ok. 10 minut.
  6. Gdy zupa jest gotowa i przestanie się gotować, dodaję śmietanę i posiekany koperek.