Zupa z jarmużem, cukinią i białą fasolą | lunchboxodkuchni.pl
Zupa z jarmużem, cukinią i białą fasolą na mięsie z indyka
Dużo zieleniny, zatem i dużo witamin. Zupa dla wielbicieli jarmużu. Mięsożercy lekkostrawni też powinni się w niej odnaleźć.
Zupa z jarmużem, cukinią i białą fasolą | lunchboxodkuchni.pl
Zupa z jarmużem, cukinią i białą fasolą na mięsie z indyka
Dużo zieleniny, zatem i dużo witamin. Zupa dla wielbicieli jarmużu. Mięsożercy lekkostrawni też powinni się w niej odnaleźć.
Porcje Czas przygotowania
3 10min
Czas gotowania
20min
Porcje Czas przygotowania
3 10min
Czas gotowania
20min
Składniki
  • 2łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 3łodygi selera naciowego
  • 3ząbki czosnku
  • 1/2 zielonej cukinii
  • 3liście jarmużu
  • 1puszka białej fasoli1 puszka = ok. 400 g
  • 1polędwica z indyka1 polędwica = ok. 300 g
  • 1łyżka siekanej świeżej pietruszki
  • 1łyżeczka oregano
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz
Sposób przygotowania
  1. Będę potrzebować wysoki rondel lub garnek z szerokim dnem.
  2. W garnku rozgrzewam oliwę.
  3. Cebulę drobno siekam i wkładam na rozgrzaną oliwę, oprószam solą.
  4. Mięso z indyka kroję w kostkę, wkładam na rozgrzaną oliwę z cebulą, oprószam solą i pieprzem i podsmażam z każdej strony ok. 7 minut.
  5. Gdy mięso jest ścięte, zalewam je 1 litrem wrzącej wody i gotuję dalej ok. 5 minut. W tym czasie dodaję kolejne warzywa.
  6. Czosnek obieram, kroję w plastry i dodaję do zupy.
  7. Seler naciowy myję, osuszam, kroję w plastry i dodaję do garnka z zupą.
  8. Cukinię myję, osuszam, kroję w drobną kostkę i dodaję do garnka z zupą.
  9. Fasolę odcedzam od płynu i dodaję do zupy.
  10. Jarmuż myję, osuszam i odcinam połówki liści wzdłuż łodygi. Liście kroję na mniejsze kawałki. Dodaję do zupy.
  11. Na końcu dodaję odrobinę soku z cytryny, posiekaną pietruszkę, oregano i sól i pieprz do smaku.
  12. Wszystko razem gotuję maksymalnie 10 minut.