przepisy/ śniadanie

Pudding ryżowy na mleku kokosowym z granatem

To jest tak pyszne, że nawet nie będę o tym pisać. Po prostu zrobię to znów!

Pełny LunchBox zawierający ten przepis znajdziesz tutaj Smażeniu mówimy nie. Zapiekanka ziemniaczana.

Wydrukuj przepis
Pudding ryżowy na mleku kokosowym z granatem
Delikatnie dosłodzone mleko kokosowe i ryż to świetnie współgrający duet. Granat dodaje im majestatycznego charakteru. Nie sposób się oprzeć temu trio!
Pudding ryzowy na mleku kokosowym z granatem | lunchboxodkuchni.pl
Czas przygotowania 10 min
Czas gotowania 15 min
Porcje
Składniki
  • 200 ml mleka kokosowego 200 ml = średnio 1/2 puszki
  • 100 ml mleka krowiego
  • 3 łyżki cukru wanilinowego
  • 100 g ryżu białego
  • 100 ml wody opcjonalnie
  • 1 granat
Czas przygotowania 10 min
Czas gotowania 15 min
Porcje
Składniki
  • 200 ml mleka kokosowego 200 ml = średnio 1/2 puszki
  • 100 ml mleka krowiego
  • 3 łyżki cukru wanilinowego
  • 100 g ryżu białego
  • 100 ml wody opcjonalnie
  • 1 granat
Pudding ryzowy na mleku kokosowym z granatem | lunchboxodkuchni.pl
Sposób przygotowania
  1. W garnku mieszam mleko kokosowe z mlekiem krowim oraz cukrem i zagotowuję.
  2. Owoc granatu obieram wsypując pestki granatu do miski.
  3. Do gotującego się mleka wrzucam ryż i zmniejszam moc gotowania.
  4. Gotuję ryż ok. 15 minut często go mieszając.
  5. Jeśli widzę, że ryż jest jeszcze twardy, a mleko za mocno odparowało, dolewam wrzącej wody.
  6. Gdy ryż jest gotowy, przekładam go do pojemników, a na wierzch układam pestki granatu.

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Zostaw komentarz