lunch/ przepisy

Penne z kurczakiem i szpinakiem w sosie śmietanowym

Mrożony szpinak zawsze mam pod ręką. Na wypadek takich właśnie sytuacji, że wszystko już zamknięte, a jedyne, co udało mi się dostać, to kawałek kurczaka. Jeśli do tego znajdzie się w lodówce jeszcze kawałek grana padano, to jesteśmy uratowani!

Penne z kurczakiem i szpinakiem w sosie śmietanowym | lunchboxodkuchni.pl

A jeśli chcecie zobaczyć pełny lunchbox zawierający ten przepis i więcej zdjęć, zapraszam tutaj Blueberry na Blue Monday

Wydrukuj przepis
Penne z kurczakiem i szpinakiem w sosie śmietanowym
Lekka pierś z kurczaka, zielony zdrowy szpinak i szybkie penne. Sos śmietanowy i grana padano dla smaku.
Penne z kurczakiem i szpinakiem w sosie śmietanowym | lunchboxodkuchni.pl
Czas przygotowania 7 min
Czas gotowania 15 min
Porcje
porcje
Składniki
  • 180 g makaronu penne
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 340 g piersi z kurczaka
  • 150 g szpinaku mrożonego w liściach
  • 200 g śmietany 18% lub 30%
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g startego sera grana padano
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej lub mąki pszennej
Czas przygotowania 7 min
Czas gotowania 15 min
Porcje
porcje
Składniki
  • 180 g makaronu penne
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 340 g piersi z kurczaka
  • 150 g szpinaku mrożonego w liściach
  • 200 g śmietany 18% lub 30%
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g startego sera grana padano
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej lub mąki pszennej
Penne z kurczakiem i szpinakiem w sosie śmietanowym | lunchboxodkuchni.pl
Sposób przygotowania
  1. W miarę możliwości rozmrażam szpinak. W ekstremalnych przypadkach podgrzewam mrożony, ale uprzedzam, że to bardzo niekorzystnie wpływa na konsystencję i smak potrawy.
  2. Makaron gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  3. Na dużej patelni rozgrzewam oliwę.
  4. Kurczaka kroję na kawałki, oprószam solą i pieprzem i wykładam na rozgrzaną patelnię z oliwą.
  5. Smażę ok. 5 minut, czyli do momentu obsmażenia mięsa z każdej ze stron na w miarę dużej mocy.
  6. Gdy kurczak jest już ścięty, dodaję szpinak.
  7. Dodaję wyciśnięty przez praskę lub pokrojony w drobną kosteczkę czosnek oraz sól i pieprz.
  8. Zalewam wszystko śmietaną, zmniejszam moc gotowania na średnią i duszę przez ok. 10 minut mieszając od czasu do czasu i czekając aż sos zgęstnieje. Jeśli jest taka potrzeba, doprawiam jeszcze solą.
  9. Im mniej tłusta będzie śmietana, tym rzadszy będzie sos. W razie gdyby nie zgęstniał do pożądanej konsystencji, do gotującego się sosu dodaję pół filiżanki zimnej wody wymieszanej z łyżeczką skrobi ziemniaczanej lub mąki pszennej.
  10. Ser grana padano trę na tarce o grubych oczkach i dodaję do dania na chwilę przed zjedzeniem.

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Zostaw komentarz