Śniadania nie muszą być nudne! Muszą być za to pożywne i kolorowe. Dziś proponuję pastę z czerwonej fasoli. Cały trik polega jednak na tym, że może być ona zarówno ciekawą pozycją śniadaniową, jak i przyjemną przekąską do wieczornej lampki wina.
A jeśli chcecie zobaczyć pełny lunchbox zawierający ten przepis i więcej zdjęć, zapraszam tutaj Kaczka w buraczkach i pasta z czerwonej fasoli, czyli prosto acz efektownie
Czas przygotowania | 15 min |
Porcje |
|
Składniki
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 czerwona papryka
- 1 puszka czerwonej fasoli w puszce 1 puszka = ok. 400 g
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka siemienia lnianego mielonego
- pieczywo chrupkie
Składniki
|
|
Sposób przygotowania
- Paprykę myję, osuszam i opróżniam z pestek. Kroję w kostkę.
- Czosnek obieram z łupinek i kroję w plastry.
- Na rozgrzany olej wrzucam paprykę i czosnek i podsmażam do momentu, aż papryka będzie miękka, czyli ok 7 - 10 minut.
- Fasolę, podsmażoną paprykę z czosnkiem, siemię lniane, szczyptę soli i pieprzu oraz sok z cytryny wkładam do wysokiego naczynia i blenduję.
- Odstawiam pastę do ostygnięcia i związania.
- Podaję z chrupkim pieczywem.
Brak komentarzy