przepisy/ śniadanie

Smoothie buraczkowo-śliwkowe

Burak nie jest pierwszym wyborem, gdy myślisz o smoothie. Zawsze wydawał mi się zbyt twardy i surowy. Kusiło mnie jednak, żeby spróbować, bo jest on źródłem wielu cennych wartości odżywczych, a przede wszystkim żelaza, na którego brak narzeka po zimie wiele osób wokół mnie. Spróbowałam i Wam polecam to samo!

A jeśli chcecie zobaczyć pełny lunchbox zawierający ten przepis i więcej zdjęć, zapraszam tutaj Żelazowa wola, czyli duża dawka buraka

Smoothie buraczkowo-śliwkowe | lunchboxodokuchni.pl

Wydrukuj przepis
Smoothie buraczkowo-śliwkowe
Nieoczywiste połączenie, które w efekcie dało świetny smak.
Smoothie buraczkowo-śliwkowe | lunchboxodokuchni.pl
Czas przygotowania 15 min
Porcje
Składniki
  • 1 burak
  • 6 śliwek
  • sok jabłkowy
Czas przygotowania 15 min
Porcje
Składniki
  • 1 burak
  • 6 śliwek
  • sok jabłkowy
Smoothie buraczkowo-śliwkowe | lunchboxodokuchni.pl
Sposób przygotowania
  1. Buraka obieram i myję. Nie gotuję. Kroję w kostkę.
  2. Śliwki myję, osuszam, kroję w połówki i pozbywam się pestek.
  3. Buraka i śliwki wkładam do wysokiego naczynia i zalewam sokiem jabłkowym do poziomu składników.
  4. Blenduję wszystko razem.
  5. Gdy wszystkie składniki się rozdrobnią, dolewam sok jabłkowy do objętości 1 litra i mieszam dokładnie.
  6. Jeśli przeszkadza Wam zbyt gęsta konsystencja, można przepuścić smoothie przez sitko.

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Zostaw komentarz