Burak nie jest pierwszym wyborem, gdy myślisz o smoothie. Zawsze wydawał mi się zbyt twardy i surowy. Kusiło mnie jednak, żeby spróbować, bo jest on źródłem wielu cennych wartości odżywczych, a przede wszystkim żelaza, na którego brak narzeka po zimie wiele osób wokół mnie. Spróbowałam i Wam polecam to samo!
A jeśli chcecie zobaczyć pełny lunchbox zawierający ten przepis i więcej zdjęć, zapraszam tutaj Żelazowa wola, czyli duża dawka buraka

    | Czas przygotowania | 15 min | 
| Porcje | 
             | 
                    
        
    Składniki
    
                - 1 burak
 - 6 śliwek
 - sok jabłkowy
 
            
 
 
        
    Składniki
     
                
  | 
                                
             
     | 
                    
        
    Sposób przygotowania
    
                - Buraka obieram i myję. Nie gotuję. Kroję w kostkę.
 - Śliwki myję, osuszam, kroję w połówki i pozbywam się pestek.
 - Buraka i śliwki wkładam do wysokiego naczynia i zalewam sokiem jabłkowym do poziomu składników.
 - Blenduję wszystko razem.
 - Gdy wszystkie składniki się rozdrobnią, dolewam sok jabłkowy do objętości 1 litra i mieszam dokładnie.
 - Jeśli przeszkadza Wam zbyt gęsta konsystencja, można przepuścić smoothie przez sitko.
 

Brak komentarzy