Połączenie owoców z warzywami jeszcze jakiś czas temu nie wydawało mi się dobrym pomysłem. Są jednak takie składniki, które słodycz owoców niesamowicie ożywia. Dodatkowo kontrast między mocno słonym kozim serem a słodką soczystą gruszką pozwala na osiągnięcie całej szerokości gamy smaków.
A jeśli chcecie zobaczyć pełny lunchbox zawierający ten przepis i więcej zdjęć, zapraszam tutaj Żelazowa wola, czyli duża dawka buraka

    | Czas przygotowania | 10 min | 
| Czas gotowania | 15 min | 
| Porcje | 
             | 
                    
        
    Składniki
    
                
        Sałatka    
                - 3 garści szpinaku baby
 - 1 burak
 - 1 gruszka
 - 100 g koziego sera
 - garść pestek dyni łuskanych
 
        Dressing    
                - 1 łyżeczka ostrej musztardy
 - 2 łyżki oliwy z oliwek
 - 1 łyżka miodu
 - 1 łyżka wody
 
            
 
 
 
        
    Składniki
     
                
        Sałatka     
                
 
        Dressing     
                
  | 
                                
             
     | 
                    
        
    Sposób przygotowania
    
                
        Sałatka    
                - Buraka kroję na pół i gotuję w wodzie ok. 15 minut. Dopiero, gdy ostygnie, obieram ze skórki.
 - Obieraczką do ziemniaków wykrawam plastry z buraka, gruszki i sera.
 - Na talerzu lub w lunchboxie wykładam kolejno: szpinak, plastry gruszki, plastry buraka, plastry sera oraz pestki dyni.
 
        Dressing    
                - Wszystkie składniki mieszam ze sobą do uzyskania jednolitej konsystencji.
 - Dressing dodaję do sałatki dopiero na chwilę przed zjedzeniem.
 

Brak komentarzy