Połączenie owoców z warzywami jeszcze jakiś czas temu nie wydawało mi się dobrym pomysłem. Są jednak takie składniki, które słodycz owoców niesamowicie ożywia. Dodatkowo kontrast między mocno słonym kozim serem a słodką soczystą gruszką pozwala na osiągnięcie całej szerokości gamy smaków.
A jeśli chcecie zobaczyć pełny lunchbox zawierający ten przepis i więcej zdjęć, zapraszam tutaj Żelazowa wola, czyli duża dawka buraka
Czas przygotowania | 10 min |
Czas gotowania | 15 min |
Porcje |
|
Składniki
Sałatka
- 3 garści szpinaku baby
- 1 burak
- 1 gruszka
- 100 g koziego sera
- garść pestek dyni łuskanych
Dressing
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka wody
Składniki
Sałatka
Dressing
|
|
Sposób przygotowania
Sałatka
- Buraka kroję na pół i gotuję w wodzie ok. 15 minut. Dopiero, gdy ostygnie, obieram ze skórki.
- Obieraczką do ziemniaków wykrawam plastry z buraka, gruszki i sera.
- Na talerzu lub w lunchboxie wykładam kolejno: szpinak, plastry gruszki, plastry buraka, plastry sera oraz pestki dyni.
Dressing
- Wszystkie składniki mieszam ze sobą do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Dressing dodaję do sałatki dopiero na chwilę przed zjedzeniem.
Brak komentarzy