W dzisiejszym lunchboxie: hummus z suszonymi pomidorami, smoothie buraczkowo-śliwkowe oraz sałatka ze szpinaku i buraka z kozim serem i gruszką.
Cześć! Pierwsze skutki wyczerpania organizmu po mrocznej zimie dają o sobie znać. Przesilenie wiosenne czas zacząć, chciałoby się rzec. Trzeba wszystkie te braki pomału uzupełnić. Łatwiej będzie, gdy wiosna obrodzi w nowalijki. Póki co korzystajmy z tego, co jest. W tym tygodniu czerpiemy z dobrodziejstwa buraka.
Menu na dziś:
- Hummus z suszonymi pomidorami
- Smoothie buraczkowo-śliwkowe
- Sałatka ze szpinaku i buraka z kozim serem i gruszką
Hummus z suszonymi pomidorami
Przyznam szczerze, że nie przepadam za strączkami. Raczej ich unikam. Tym bardziej, że jem mięso i nie potrzebuję nimi uzupełniać braków. Od czasu do czasu człowiek potrzebuje jednak odmiany. Ten czas nadszedł dziś.
Hummus zawsze wydawał mi się egzotyczną, skomplikowaną pastą. Wierzę, że da się go zrobić lepiej niż w tym przepisie, ale od czegoś trzeba zacząć.
Okazało się, że jest to jedna z prostszych rzeczy, jaką robiłam w ostatnim czasie. Po prostu blendujesz składniki i jest. Zdaję sobie sprawę, że cała sztuka polega na dobraniu proporcji i dodatków oraz wykończeniem smaku. Na początek bardzo prosta propozycja. Specjalnie nie podaję dokładnej ilości pomidorów w przepisie, bo są intensywne i nie każdy za nimi przepada. Póki nie mam przepracowanego tego tematu, wolę dać Wam więcej luzu w proporcji. Dajcie mi czas. Jeszcze dojdziemy do perfekcji.
Smoothie buraczkowo-śliwkowe
To jest dopiero rewolucja. Widziałam już nieraz takie smoothie w restauracjach lub w zdrowych cateringach, jednak nie miałam do nich przekonania. Po czym spróbowałam.
Nie jest to może typowy pomysł na buraka. Tym bardziej, że pozostaje surowy. Jednak jak wiemy, im mniej przetworzona żywność, tym więcej zostaje dla naszego organizmu. Warto od czasu do czasu wypróbować takiego podejścia.
I w tym miejscu muszę przyznać, że forma smoothie, w którym łączymy tego buraka z owocami, zupełnie pozwala zapomnieć, że jest on surowy. Nie wiem, jakie macie doświadczenia z sokami z buraka. Mnie jakoś zawsze od nich odrzucało. Z tym smoothie jest zupełnie inaczej.
Sałatka ze szpinaku i buraka z kozim serem i gruszką
Przy lunchu nadal zostajemy w buraczanym klimacie. Żeby jednak nie przesadzić, burak będzie tylko częścią układanki.
Lubię przyglądać się tej transformacji składników w kolejnych zdjęciach. Gdy patrzę na pierwsze po czasie, do głowy przychodzą mi zwykle jeszcze dwa inne pomysły, niż ten pierwotnie zrealizowany. I to jest piękne.
Gdy spojrzycie w przepis, zobaczycie, że wszystkie składniki obieram na zasadzie plastrów. Robię to z dużą świadomością. W zależności od formy podania, dany składnik delikatnie zmienia intensywność smaku. Ma to wpływ na kompozycję całego dania. Dziś robię sałatkę na bazie lekkich liści szpinaku. Chciałabym, żeby reszta składników była równie lekka, a smak wypoziomowany. Sprawdźcie to sami!
I na koniec bonus dla wytrwałych. Zdarzyło się tak, że został nam kawałek kaczki z poprzedniego gotowania. Wiecie, co zrobił M.? Pokroił ją w plastry i dołożył do sałatki. Nie zostawił mi nic a nic do spróbowania, bo stwierdził, że to było za dobre!
Czas przygotowania | 7 min |
Porcje |
|
- 1 puszka ciecierzycy 1 puszka = ok. 400 g ciecierzycy w zalewie
- kilka suszonych pomidorów w oleju ilość zależy od tego, jak bardzo je lubicie
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- pieczywo chrupkie
Składniki
|
|
- Ciecierzycę oddzielam od zalewy, a pomidory wyciągam z oleju.
- Ciecierzycę, suszone pomidory, czosnek oraz sok z cytryny wkładam do wysokiego naczynia i blenduję.
- Hummusem smaruję pieczywo chrupkie.
Czas przygotowania | 15 min |
Porcje |
|
- 1 burak
- 6 śliwek
- sok jabłkowy
Składniki
|
|
- Buraka obieram i myję. Nie gotuję. Kroję w kostkę.
- Śliwki myję, osuszam, kroję w połówki i pozbywam się pestek.
- Buraka i śliwki wkładam do wysokiego naczynia i zalewam sokiem jabłkowym do poziomu składników.
- Blenduję wszystko razem.
- Gdy wszystkie składniki się rozdrobnią, dolewam sok jabłkowy do objętości 1 litra i mieszam dokładnie.
- Jeśli przeszkadza Wam zbyt gęsta konsystencja, można przepuścić smoothie przez sitko.
Czas przygotowania | 10 min |
Czas gotowania | 15 min |
Porcje |
|
- 3 garści szpinaku baby
- 1 burak
- 1 gruszka
- 100 g koziego sera
- garść pestek dyni łuskanych
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka wody
Składniki
Sałatka
Dressing
|
|
- Buraka kroję na pół i gotuję w wodzie ok. 15 minut. Dopiero, gdy ostygnie, obieram ze skórki.
- Obieraczką do ziemniaków wykrawam plastry z buraka, gruszki i sera.
- Na talerzu lub w lunchboxie wykładam kolejno: szpinak, plastry gruszki, plastry buraka, plastry sera oraz pestki dyni.
- Wszystkie składniki mieszam ze sobą do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Dressing dodaję do sałatki dopiero na chwilę przed zjedzeniem.
Brak komentarzy