Czasami warto zasięgnąć inspiracji z dalszych zakątków ziemi. Nie podchodzę do tego jednak zbyt ortodoksyjnie. Nie czerpię w 100% z technik i składników. Biorę to, co mi się podoba i przystosowuję do warunków, jakie mam w domu i w okolicznym sklepie. Zatem dziś indyjskie inspiracje w polskim wykonaniu.
Jeśli chcesz obejrzeć więcej zdjęć i zobaczyć pełnego lunchboxa z tym przepisem, zajrzyj tutaj Indyjskie inspiracje w polskim wykonaniu
Wydrukuj przepis
Indyk w gałce muszkatołowej z sosem z mięty i kapustą pekińską z mango
Bardzo prosty przepis na bardzo inny sposób na podsmażane mięso. Świeżość mięty o słodycz mango w połączeniu z naszym polskim indykiem.
Czas przygotowania
20 min
Składniki
180 g ryżu 500 g płatów z podudzia indyka mogą być również podudzia kurczaka gałka muszkatołowa świeża sól i pieprz 1 łyżka oleju kokosowego 1 doniczka świeżej mięty 1 mały jogurt naturalny 1/2 kapusty pekińskiej 1/2 mango
Czas przygotowania
20 min
Składniki
180 g ryżu 500 g płatów z podudzia indyka mogą być również podudzia kurczaka gałka muszkatołowa świeża sól i pieprz 1 łyżka oleju kokosowego 1 doniczka świeżej mięty 1 mały jogurt naturalny 1/2 kapusty pekińskiej 1/2 mango
Sposób przygotowania
Ryż gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Indyka pozbawiam twardych błonek i kroję na mniejsze kawałki.
Oprószam go solą, pieprzem i dużą ilością świeżo startej gałki muszkatołowej.
Podsmażam w ten sposób przyprawione mięso na rozgrzanym oleju kokosowym ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
Kapustę pekińską opłukuję, osuszam i siekam w paski.
Mango blenduję z 1 łyżką jogurtu naturalnego.
Mieszam posiekaną kapustę i sos z mango.
Resztę jogurtu, liście mięty oberwane z krzaczka i odrobinę pieprzu blenduję do uzyskania jednolitego dipu.
Brak komentarzy