Pyszna i sycąca jesienna zupa. Tym razem połączenie dyni z papryką, a do tego ryż. Pełny lunchbox zawierający ten przepis znajdziesz tutaj Koloroterapia. Krem z dyni i papryki z ryżem curry.
Czas przygotowania | 20 min |
Czas gotowania | 30 min |
Porcje |
porcje
|
Składniki
Krem z dyni i papryki
- 1 kg dynia hokkaido 1 kg przed wydrążeniem = 670 g po wydrążeniu
- 2 paryki 400 g przed wydrążeniem = 310 g po wydrążeniu
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 10 g świeżego imbiru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka papryki słodkiej w proszku
- 0,5 łyżki papryki ostrej w proszku
- 2 szklanki wody
Ryż curry
- 100 g ryżu
- 1 łyżeczka oleju kokosowego lub rzepakowego
- 1 łyżeczka curry
- sól
Składniki
Krem z dyni i papryki
Ryż curry
|
|
Sposób przygotowania
Krem z dyni z papryką
- Kroję dynię na ćwiartki
- Przy pomocy łyżki do zupy wydrążam środek każdej ćwiartki
- Przy pomocy obieraczki do ziemniaków obieram ze skórki każdą z ćwiartek
- Powstałe w ten sposób księżyce kroję w kostkę
- Paprykę wydrążam i kroję w dużą kostkę
- Cebulę i czosnek kroję w małą kostkę
- Rozgrzewam w dużym garnku oliwę
- Na rozgrzaną oliwę wkładam kolejno cebulę i czosnek (z dołożeniem reszty czekam, aż cebula się zeszkli), a następnie dynię z papryką
- Mieszając podsmażam warzywa przez ok. 10 min
- Zalewam dwoma szklankami zagotowanej chwilę wcześniej wody, przykrywam garnek i czekam, aż zupa się zagotuje
- Gdy zupa zawrze, zmniejszam gaz / prąd i gotuję jeszcze przez 10 min
- Po skończeniu gotowania dodaję świeży imbir pokrojony w kostkę i blenduję wszystko razem
- Wykańczam solą i pieprzem do smaku
Ryż curry
- Ryż gotuję w nieosolonej wodzie
- Ugotowany podsmażam na rozgrzanym oleju dodając curry i obficie soląc