Tęsknię za latem. Nawet nie tyle z powodu zimna, co wszechogarniającej ciemności. A jak tak sobie myślę
o tym, co by mnie do tego lata przybliżyło, to zgadnijcie, co pierwsze przychodzi mi na myśl? No jasne,
że jedzenie! To najszybsza droga, by przenieść się w czasoprzestrzeni. Niektóre z owoców kojarzą mi się jakoś tak bardziej letnio, inne mniej. A i tych letnich są dwa rodzaje. Po pierwsze nasze piękne sezonowe owoce, które rosną w Polsce. I tutaj od razu na myśl przychodzą mi truskawki, maliny i czereśnie. Ah, już nie mogę się ich doczekać. Raczej unikam falstartu i staram się nie kupować holenderskich przerośniętych podróbek. Drugą grupą natomiast są owoce egzotyczne, które do lata pasują swoimi orzeźwiającymi smakami. Nie mają one z Polską i naszymi sezonami nic wspólnego, ale dzięki Krzysztofowi Kolumbowi trafiają w każdy zakątek świata. Pojawiają się więc u nas zarówno latem jak i zimą. Jednym z takich owoców jest melon.
Jest on na tyle soczysty, że zdecydowanie częściej jadam go latem, gdy dookoła jest gorąco i nie za bardzo mam ochotę na jedzenie. Orzeźwiający melon lub wodnisty arbuz to wtedy najlepsze rozwiązanie. Być może dlatego kojarzę ten smak z uczuciem gorąca i otaczającą mnie dużą ilością światła. A to jest mi teraz bardzo potrzebne. Do kompletu dodamy jeszcze wdzięczne kiwi, które bardziej już przypomina mi o zimie. Całość zagęścimy trochę bananem.
Ostatnimi czasy jakoś mniej robiłam smoothie i już zapomniałam, jak szybkie ono jest w przygotowaniu. Najwięcej zabawy jest chyba z samym melonem. Ja najczęściej kroję go po prostu na połówki, połówki
na ćwiartki, a ćwiartki na ósemki. Wtedy pozbywam się pestek. Następnie każdy z półksiężyców układam przed sobą skórką do dołu i nacinam pionowo w kierunku skórki co ok. 2 cm. Ponacinany półksiężyc powinen dać się rozłożyć płasko tak, żeby skórka przylegała do deski. Wtedy prowadząc poziome cięcie
od prawej do lewej odseparowuję kawałeczki owoca od skórki. Raz, raz i po robocie. Następnie oczywiście blenduję wszystkie składniki i drugie śniadanie gotowe.
Czas przygotowania | 10 min |
Porcje |
|
- 1/2 melona miodowego
- 1 kiwi
- 1/2 banana
Składniki
|
|
- Wszystkie owoce myję i osuszam papierowym ręcznikiem.
- Kroję odpowiednie ilości na kawałki.
- Blenduję do uzyskania jednolitej konsystencji.
Brak komentarzy