Krem z dyni to typowe sezonowe danie. Rozgrzewająca zupa kojarząca się z kolorową jesienią. Smaczny i zdrowy sposób na lunch. Pełny lunchbox zawierający ten przepis znajdziesz tutaj Dyniowe love – krem z dyni i batata
Czas przygotowania | 20 min |
Czas gotowania | 30 min |
Porcje |
porcji
|
Składniki
Krem z dyni i batata
- 1 łyżka oliwy
- 40 g cebuli 40 g = 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 320 g batata 320 g = 1 batat
- 900 g dyni hokkaido
- 1 l wody
- 2 łyżki startego świeżego imbiru
Dodatki
- 2 pszenne bułki
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz
- 1 kolba kukurydzy
- 2 łyżki płatków migdałowych
Składniki
Krem z dyni i batata
Dodatki
|
|
Sposób przygotowania
Krem z dyni i batata
- Kroję dynię na ćwiartki
- Przy pomocy łyżki do zupy wydrążam środek każdej ćwiartki
- Przy pomocy obieraczki do ziemniaków obieram ze skórki każdą z ćwiartek
- Powstałe w ten sposób księżyce kroję w kostkę
- Batata obieram i kroję w kostkę
- Cebulę i czosnek kroję w małą kostkę
- Rozgrzewam w dużym garnku oliwę
- Na rozgrzaną oliwę wkładam kolejno cebulę i czosnek (z dołożeniem reszty czekam, aż cebula się zeszkli), a następnie dynię z batatem. Każdą porcję warzyw oprószam mocno solą i pieprzem
- Mieszając podsmażam warzywa przez ok. 10 min
- Zalewam zagotowaną chwilę wcześniej wodą, przykrywam garnek i czekam, aż zupa się zagotuje
- Gdy zupa zawrze, zmniejszam gaz / prąd i gotuję jeszcze przez 10 min
- Po skończeniu gotowania dodaję świeży imbir pokrojony w kostkę i blenduję wszystko razem
- Wykańczam solą i pieprzem do smaku
- Dodatki wykładam na krem bezpośrednio przed zjedzeniem
Grzanki
- Bułki kroję w kostkę
- Na rozgrzane masło na patelni wykładam partiami grzanki, oprószam obficie solą i pieprzem
Kukurydza gotowana
- Kukurydzę gotuję w osolonej wodzie ok. 10 min
- Po ostygnięciu ścinam ziarna kukurydzy wzdłuż kolby