lunchbox letni

Francuski karmel i włoska ciabatta

Lunchbox - wafle ryżowe z bananem i jeżynami | lunchboxodkuchni.pl

Cześć! W dzisiejszym lunchboxie: Wafle ryżowe z karmelem, bananem i jeżynami oraz Ciabatta z kurczakiem delikatnie po włosku.


Połowa sierpnia. My nadal nie wiemy, gdzie jedziemy na wakacje. W poprzednich latach albo mieliśmy więcej szczęścia, albo braliśmy się za to wcześniej. Nie umiem zlokalizować przyczyny. Z jednej strony mamy swoje ulubione kierunki, z drugiej chciałoby się zobaczyć coś więcej. Z trzeciej strony miło byłoby nie wydać fortuny, a z czwartej przełożenie ceny do jakości stale mnie zaskakuje. Negatywnie. Efekt tego wszystkiego taki, że co chwilę zmieniamy pomysły, ale żadnego jeszcze nie sfinalizowaliśmy. W planach były między innymi Włochy. Być może stąd pomysł na dzisiejszą kanapkę.

Zapraszam Was do dzisiejszego menu:

Wafle ryżowe z karmelem, bananem i jeżynami

Ciabatta z kurczakiem delikatnie po włosku


Wafle ryżowe z karmelem, bananem i jeżynami

Czy na śniadanie można zjeść deser? No jasne! A przynajmniej ja tak robię. Gdy jest ciepło, jem zdecydowanie mniej, ale częściej na słodko. Mam wrażenie, że dopiero teraz mam ochotę na nabytki przywiezione z francuskich podbojów.

Wafle ryżowe z karmelem, bananem i jeżynami | lunchboxodkuchni.pl

Jednym z nich są słoiki z karmelem. Jedna ze słodszych, a jednocześnie pyszniejszych rzeczy, jakie jadłam. Produkty tej firmy można z powodzeniem znaleźć również w Polsce. Są producentem wszelkiego rodzaju śniadaniowych przetworów, od marmolad po kremy czekoladowe przez karmele właśnie. Tak, nie bez przyczyny używam liczby mnogiej. Rodzajów karmelu jest kilka. Dziś waniliowy.

Wafle ryżowe z karmelem, bananem i jeżynami | lunchboxodkuchni.pl

Okazuje się, że idealnie łączy się z polskimi jeżynami. Moje ostatnie doświadczenia z nimi to raczej kwaskowata relacja, dlatego też pomyślałam, że ten duet możne wspólnie dobrze zagrać.

Wafle ryżowe z karmelem, bananem i jeżynami | lunchboxodkuchni.pl

Banan okazał się miłym negocjatorem w połowie drogi. Największym zaskoczeniem była jednak mięta. Użyliśmy jej bardziej jako dekoracji. Pochłonięta jednak z całym medalionem, okazała się dobrze współgrać z całą resztą. Zatem jeśli tylko macie gdzieś pod ręką krzaczek, nie zawahajcie się jej użyć.

Wafle ryżowe z karmelem, bananem i jeżynami | lunchboxodkuchni.pl


Ciabatta z kurczakiem delikatnie po włosku

Ostatnio gotowałam dużo jakichś takich wodnistych rzeczy. Za sprawą upałów. Nuda. Zachciało mi się czegoś konkretniejszego.

Ciabatta z grillowanym kurczakiem i dodatkami w stylu włoskim | lunchboxodkuchni.pl

Kanapka. Z mięsem. I dużą ilością warzyw naturalnie. W sumie super prosta i szybka rzecz, a jak składałam ją w pracy, to wszyscy się zachwycali. Chyba głównie tym, że kolorowo. Może trochę fit. No bo na pewno nie tym, że wymaga jakichś umiejętności.

Ciabatta z grillowanym kurczakiem i dodatkami w stylu włoskim | lunchboxodkuchni.pl

Ciabatta z grillowanym kurczakiem i dodatkami w stylu włoskim | lunchboxodkuchni.pl

Cały wysiłek to podsmażenie kurczaka. I zapakowanie składników. Do pracy zabieram je w osobnych pudełkach – warzywa w jednym, a mięso w drugim. W biurze pudełko z kurczakiem wkładam do mikrofalówki. W czasie, gdy mięso się podgrzewa, do kanapki wkładam warzywa. Na to ciepły kurczak. W porywach kapka majonezu, jeśli ktoś miły pożyczy. Pyszka!

Ciabatta z grillowanym kurczakiem i dodatkami w stylu włoskim | lunchboxodkuchni.pl

Ciabatta z grillowanym kurczakiem i dodatkami w stylu włoskim | lunchboxodkuchni.pl

 

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Zostaw komentarz