W dzisiejszym lunchboxie: buła z mozzarellą, pomidorem i szpinakiem, jogurt kokosowy z nasionami chia i borówkami oraz eintopf z piersią indyka, batatem i szpinakiem.
Cześć! Nadal pozostajemy w temacie słodkiego ziemniaka i szpinaku. Znudziło mi się trochę już to blendowanie, więc postanowiłam pozostawić formę. Do tego dołożyłam kilka innych warzyw, trochę mięsa i wyszło super kolorowe jednogarnkowe danie. Jest to równie przyjemny przepis jak zupa krem. Wysiłku jak i brudnych naczyń do umycia niewiele. Po prostu kroję kilka warzyw w kostkę, wrzucam do garnka i mam obiad. Najlepiej!
W dzisiejszym menu:
Buła z mozzarellą, pomidorem i szpinakiem
Jogurt kokosowy z nasionami chia i borówkami
Eintopf z piersią indyka, batatem i szpinakiem
Buła z mozzarellą, pomidorem i szpinakiem
Gdy zaświeci słońce, zdecydowanie nabieram ochoty na świeże warzywa. Czekając z niecierpliwością na pyszne malinóweczki, korzystam z dostępnych zasobów hali targowej.
Mozzarella i pomidor to kochający się duet. Zwykle jego dopełnieniem jest bazylia i oliwa. I czemu nie. Jednak został zarządzony tydzień szpinakowy, więc żeby nie dokładać sobie zakupów, używam właśnie jego jako zielonego dodatku.
I wiecie co? To pasuje. Szpinak nie jest może tak wyraźny i intensywny jak bazylia, ale również ma swój wkład w różnorodność smaku. Choć to tylko zwykła kanapka.
Jogurt kokosowy z nasionami chia i borówkami
To kolejny sposób na zabawę z prostymi składnikami. Szybkie czary mary i ze zwykłego jogurtu dostajemy słoiczek mocy.
Wiórki kokosowe i nasionka chia zawsze mam w domu. To jedne z tych składników, które mają długi termin ważności i nie zajmują dużo miejsca. Właśnie dzięki takim produktom można czarować. Zwykły jogurt naturalny, słodziutka borówka amerykańska, 5 minut czasu i mamy pyszne drugie śniadanie.
Eintopf z piersią indyka, batatem i szpinakiem
Dzisiejszy obiad to dobry sposób na pozbycie się różnych resztek z lodówki. Tym razem miałam świeżo zakupione na tę okazję produkty. Jednak przyznajcie sami, że klasyczny eintopf to po prostu przegląd tygodnia. I bardzo dobrze!
I znów ten szpinak. Tak! Dla mnie surowy i ugotowany szpinak to dwie zupełnie inne rzeczy. Lubię, żeby było kolorowo, a paczka jest wielka, więc czemu nie dodać go również do obiadu.
Batat z papryką rozumieją się bez słów. Curry i czosnek podniosą smak. Szpinak doda świeżości.
Bardzo komfortowe danie, zarówno do gotowania jak i jedzenia. Smacznego!
A może dokładeczkę?
Czas przygotowania | 5 min |
Porcje |
|
- 2 bułki
- 1 mozzarella
- 1 pomidor
- kilka liści szpinaku baby
Składniki
|
|
- Składasz bułę jak lubisz!
Czas przygotowania | 5 min |
Porcje |
|
- 2 małe jogurty naturalne
- 2 łyżeczki wiórek kokosowych
- 2 łyżki nasion chia
- 2 garści borówki amerykańskiej
Składniki
|
|
- Jogurty mieszam z wiórkami kokosowymi i nasionami chia.
- Do pojemników wykładam jogurt kokosowy z chia.
- Na wierzchu układam umyte borówki.
Czas przygotowania | 15 min |
Czas gotowania | 25 min |
Porcje |
|
- 1 batat
- 1 czerwona papryka
- 4 garści szpinaku baby
- 400 g piersi z indyka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka curry
- 2 łyżki śmietany 18%
- sól i pieprz
Składniki
|
|
- Mięso myję, osuszam i kroję w kostkę.
- Oprószam je solą i pieprzem i podsmażam ok. 7 minut na rozgrzanej oliwie.
- Paprykę myję, pozbywam się gniazda nasiennego i kroję w kostkę. Dokładam do mięsa i podsmażam dalej, mieszając od czasu do czasu.
- Batata obieram, myję i kroję w dużą kostkę (proporcjonalną do mięsa). Dokładam do mięsa i papryki. Przykrywam garnek i duszę ok. 10 minut na średniej mocy.
- Po tym czasie odkrywam garnek. Liście szpinaku myję, osuszam i dokładam do dania nadal go dusząc.
- Czosnek przeciskam przez praskę i dodaję do dania.
- Następnie dodaję śmietanę, odrobinę soli i pieprzu oraz curry. Duszę wszystko jeszcze ok 5 minut na małej mocy, mieszając od czasu do czasu.
Brak komentarzy