Dzisiejszy lunchbox: croissant z miodem, pudding ryżowy na mleku migdałowym z musem z mandarynki z nasionami chia oraz sałatka z tuńczykiem.
Cześć! Dziś ryba w bardzo leniwej odsłonie. Sałatka tuńczykiem. Postaramy się jednak, żeby to nie była ta typowa sztampowa sałatka z dodatkiem jajka i majonezu. Dodamy makaron razowy i trochę awokado.
Menu na dziś:
- Croissant z miodem
- Pudding ryżowy na mleku migdałowym z musem z mandarynki z nasionami chia
- Sałatka z tuńczykiem
A jeśli macie ochotę poznać mój master plan na wykorzystanie dzisiejszych składników, zajrzyjcie tutaj Przedświąteczne porządki w głowie i kuchni, czyli proste jedzenie
Śniadanie dziś szybkie i słodkie. Dawka energii w postaci miodu i margaryny. Do tego gorzka kawka i lecimy! No cóż czasem ciężko być zdrowotnym supermanem.

Z drugim śniadaniem będzie trochę lepiej. Jako, że mamy mleko migdałowe po ostatniej owsiance, zrobimy na nim pudding.

Pudding z płatków ryżowych, które idealnie przyswajają smak delikatnie słodkiego mleka. Żeby jednak nie zasłodzić się już zupełnie, do puddingu robię mus z mandarynek.

Gdybym podawała te słoiczki jako deser w domu, nie użyłabym nasion chia. Chcę jednak, żeby pudding miał większą moc, starczył mi na dłużej i miał bardziej gęstą konsystencję. Nasionka chia idealnie wypełnią to zadanie.

A teraz coś na prawdziwie leniwe dni. Sałatka z tuńczykiem z puszki. Większość produktów, które zostało tu użyte mam w domu zawsze. Makaron, puszka tuńczyka i słoik czarnych oliwek są na mojej kulinarnej liście „must have”.

Żeby jednak już totalnie nie zabijać nudą, zrobię dip z dodatkiem awokado. Mało tego będzie on słodkawy. Biorę go do pracy w osobnym słoiczku. Czasem polewam nim sałatkę, a czasem po prostu maczam w nim pojedyncze składniki.

To jedno z najszybszych dań, jakie robię. Nie jest to oczywiście zbyt wysublimowany w swym wyglądzie i smaku lunch. Jednak nikt z nas nie jest i nie musi być chodzącym ideałem, doba ma tylko 24 godziny, a zawsze lepiej zjeść coś swojego niż kupne „niewiadomoco na wczorajszym oleju”. A Wy jaki macie sposób na najszybszy lunch świata?
| Czas przygotowania | 1 min |
| Porcje |
|
- 2 croissanty
- miód tyle, ile lubisz
Składniki
|
|
- Urywam kawałki rogalika, które oblewam później miodem.
| Czas przygotowania | 10 min |
| Czas gotowania | 10 min |
| Porcje |
|
- 4 łyżki płatków ryżowych
- 0,5 szklanki mleka migdałowego
- 4 mandarynki
- 2 łyżki nasion chia
Składniki
|
|
- Płatki ryżowe zalewam zimnym mlekiem i blenduję.
- Zblendowane płatki podgrzewam i gotuję maksymalnie 10 minut na małej mocy mieszając od czasu do czasu, żeby nie przywierały do dna.
- Mandarynki obieram. Jeśli mają pestki, pozbywam się ich.
- Blenduję je i mieszam z nasionami chia.
- Gdy pudding jest gotowy, przekładam go do pojemników.
- Gdy ostygnie, wykładam na niego mus mandarynkowy.
| Czas przygotowania | 5 min |
| Czas gotowania | 10 min |
| Porcje |
|
- 120 g makaronu razowego penne
- 120 g tuńczyka z puszki w zalewie
- 100 g sera typu bałkańskiego
- 12 czarnych oliwek
- 180 g jogurtu naturalnego 180 g = 1 mały kubeczek jogurtu
- 1/4 awokado
- 1 łyżyka miodu
- sól i pieprz
Składniki
|
|
- Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu.
- Z puszki tuńczyka odlewam wodę, ser kroję w kostkę, a oliwki wyciągam z zalewy.
- Awokado blenduję z jogurtem, miodem, odrobiną soli i pieprzu. Zamykam w słoiczku.
- Wykładam kolejno: makaron, tuńczyka, ser i oliwki.
- Dip dodaję do sałatki na chwilę przed jej zjedzeniem.




Brak komentarzy