przepisy/ śniadanie

Jogurt naturalny z pieczonym jabłkiem i granolą

Jabłka są bardzo wdzięcznym tematem, bo można je przygotować na milion różnych sposobów i pasują prawie do wszystkiego. Pieczone z rozgrzewającym cynamonem to jesienna klasyka. A wcześniej przygotowana granola będzie tu idealnym dodatkiem. Pełny lunchbox zawierający ten przepis znajdziesz tutaj Słodko-gorzka symfonia. Sałatka z cykorią i grejpfrutem.

Wydrukuj przepis
Jogurt naturalny z pieczonym jabłkiem i granolą
Jabłka z cynamonem to połączenie wręcz idealne. Podczas pieczenia tracą swoją kwasowość. W takiej formie są idealnym dodatkiem do jogurtu naturalnego i granoli. Można upiec ich więcej i podjadać, gdy przyjdzie ochota.
Jogurt naturalny z granolą i pieczonymi jabłkami z cynamonem w miseczce | lunchboxodkuchni.pl
Czas przygotowania 15 min
Czas oczekiwania 30 min
Porcje
porcje
Składniki
  • 360 g jogurtu naturalnego 180 g = 1 mały jogurt
  • 2 jabłka
  • cynamon
  • 4 łyżki wcześniej przygotowanej granoli
Czas przygotowania 15 min
Czas oczekiwania 30 min
Porcje
porcje
Składniki
  • 360 g jogurtu naturalnego 180 g = 1 mały jogurt
  • 2 jabłka
  • cynamon
  • 4 łyżki wcześniej przygotowanej granoli
Jogurt naturalny z granolą i pieczonymi jabłkami z cynamonem w miseczce | lunchboxodkuchni.pl
Sposób przygotowania
  1. Jabłka myję i obieram ze skórki.
  2. Kroję w ósemki i usuwam gniazda z nasionami.
  3. Układam na blaszce z pergaminem i posypuję cynamonem.
  4. Piekę w 180°C ok. 30 minut.
  5. Gdy jabłka ostygną dodaję je wraz z granolą do jogurtu.

Podobne wpisy