lunch/ przepisy

Krem z dyni i batata z kukurydzą i grzankami

Krem z dyni to typowe sezonowe danie. Rozgrzewająca zupa kojarząca się z kolorową jesienią. Smaczny i zdrowy sposób na lunch. Pełny lunchbox zawierający ten przepis znajdziesz tutaj Dyniowe love – krem z dyni i batata

Wydrukuj przepis
Krem z dyni i batata z kukurydzą i grzankami
Delikatny smak dyni współgra z wieloma różnymi produktami, dlatego jest tak wdzięcznym tematem. Jednym z nich jest słodkawy batat. Do tego również słodka gotowana kukurydza. Całość smaku przełamią dobrze słone maślane grzanki.
Krem z dyni i batata z gotowaną kukurydzą i pszennymi grzankami na maśle | lunchboxodkuchni.pl
Czas przygotowania 20 min
Czas gotowania 30 min
Porcje
porcji
Składniki
Krem z dyni i batata
  • 1 łyżka oliwy
  • 40 g cebuli 40 g = 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 320 g batata 320 g = 1 batat
  • 900 g dyni hokkaido
  • 1 l wody
  • 2 łyżki startego świeżego imbiru
Dodatki
  • 2 pszenne bułki
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz
  • 1 kolba kukurydzy
  • 2 łyżki płatków migdałowych
Czas przygotowania 20 min
Czas gotowania 30 min
Porcje
porcji
Składniki
Krem z dyni i batata
  • 1 łyżka oliwy
  • 40 g cebuli 40 g = 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 320 g batata 320 g = 1 batat
  • 900 g dyni hokkaido
  • 1 l wody
  • 2 łyżki startego świeżego imbiru
Dodatki
  • 2 pszenne bułki
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz
  • 1 kolba kukurydzy
  • 2 łyżki płatków migdałowych
Krem z dyni i batata z gotowaną kukurydzą i pszennymi grzankami na maśle | lunchboxodkuchni.pl
Sposób przygotowania
Krem z dyni i batata
  1. Kroję dynię na ćwiartki
  2. Przy pomocy łyżki do zupy wydrążam środek każdej ćwiartki
  3. Przy pomocy obieraczki do ziemniaków obieram ze skórki każdą z ćwiartek
  4. Powstałe w ten sposób księżyce kroję w kostkę
  5. Batata obieram i kroję w kostkę
  6. Cebulę i czosnek kroję w małą kostkę
  7. Rozgrzewam w dużym garnku oliwę
  8. Na rozgrzaną oliwę wkładam kolejno cebulę i czosnek (z dołożeniem reszty czekam, aż cebula się zeszkli), a następnie dynię z batatem. Każdą porcję warzyw oprószam mocno solą i pieprzem
  9. Mieszając podsmażam warzywa przez ok. 10 min
  10. Zalewam zagotowaną chwilę wcześniej wodą, przykrywam garnek i czekam, aż zupa się zagotuje
  11. Gdy zupa zawrze, zmniejszam gaz / prąd i gotuję jeszcze przez 10 min
  12. Po skończeniu gotowania dodaję świeży imbir pokrojony w kostkę i blenduję wszystko razem
  13. Wykańczam solą i pieprzem do smaku
  14. Dodatki wykładam na krem bezpośrednio przed zjedzeniem
Grzanki
  1. Bułki kroję w kostkę
  2. Na rozgrzane masło na patelni wykładam partiami grzanki, oprószam obficie solą i pieprzem
Kukurydza gotowana
  1. Kukurydzę gotuję w osolonej wodzie ok. 10 min
  2. Po ostygnięciu ścinam ziarna kukurydzy wzdłuż kolby

Podobne wpisy