lunch/ przepisy

Krem z dyni i papryki z ryżem curry

Pyszna i sycąca jesienna zupa. Tym razem połączenie dyni z papryką, a do tego ryż. Pełny lunchbox zawierający ten przepis znajdziesz tutaj Koloroterapia. Krem z dyni i papryki z ryżem curry.

Wydrukuj przepis
Krem z dyni i papryki z ryżem curry
Krem z dyni i papryki z ryżem curry | lunchboxodkuchni.pl
Czas przygotowania 20 min
Czas gotowania 30 min
Porcje
porcje
Składniki
Krem z dyni i papryki
  • 1 kg dynia hokkaido 1 kg przed wydrążeniem = 670 g po wydrążeniu
  • 2 paryki 400 g przed wydrążeniem = 310 g po wydrążeniu
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 10 g świeżego imbiru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka papryki słodkiej w proszku
  • 0,5 łyżki papryki ostrej w proszku
  • 2 szklanki wody
Ryż curry
  • 100 g ryżu
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego lub rzepakowego
  • 1 łyżeczka curry
  • sól
Czas przygotowania 20 min
Czas gotowania 30 min
Porcje
porcje
Składniki
Krem z dyni i papryki
  • 1 kg dynia hokkaido 1 kg przed wydrążeniem = 670 g po wydrążeniu
  • 2 paryki 400 g przed wydrążeniem = 310 g po wydrążeniu
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 10 g świeżego imbiru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka papryki słodkiej w proszku
  • 0,5 łyżki papryki ostrej w proszku
  • 2 szklanki wody
Ryż curry
  • 100 g ryżu
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego lub rzepakowego
  • 1 łyżeczka curry
  • sól
Krem z dyni i papryki z ryżem curry | lunchboxodkuchni.pl
Sposób przygotowania
Krem z dyni z papryką
  1. Kroję dynię na ćwiartki
  2. Przy pomocy łyżki do zupy wydrążam środek każdej ćwiartki
  3. Przy pomocy obieraczki do ziemniaków obieram ze skórki każdą z ćwiartek
  4. Powstałe w ten sposób księżyce kroję w kostkę
  5. Paprykę wydrążam i kroję w dużą kostkę
  6. Cebulę i czosnek kroję w małą kostkę
  7. Rozgrzewam w dużym garnku oliwę
  8. Na rozgrzaną oliwę wkładam kolejno cebulę i czosnek (z dołożeniem reszty czekam, aż cebula się zeszkli), a następnie dynię z papryką
  9. Mieszając podsmażam warzywa przez ok. 10 min
  10. Zalewam dwoma szklankami zagotowanej chwilę wcześniej wody, przykrywam garnek i czekam, aż zupa się zagotuje
  11. Gdy zupa zawrze, zmniejszam gaz / prąd i gotuję jeszcze przez 10 min
  12. Po skończeniu gotowania dodaję świeży imbir pokrojony w kostkę i blenduję wszystko razem
  13. Wykańczam solą i pieprzem do smaku
Ryż curry
  1. Ryż gotuję w nieosolonej wodzie
  2. Ugotowany podsmażam na rozgrzanym oleju dodając curry i obficie soląc

Podobne wpisy