Zupa pieczarkowa zwykle kojarzy się z rzadką zupą z ziemniaków i pieczarek. Nie musi tak być. Krem jest dużo bardziej intensywny. Dodatkowo ożywimy go słonymi paluchami parmezanowymi. Nasze danie będzie dzięki nim ciekawsze, a resztki wykorzystane do cna. Przyjemne z pożytecznym, to lubię! Pełny lunchbox zawierający ten przepis znajdziesz tutaj Aksamitne ciepło. Krem z pieczarek z paluchami parmezanowymi.
Czas przygotowania | 10 min |
Czas gotowania | 30 min |
Porcje |
porcje
|
Składniki
Krem z pieczarek
- 1 "jarzynka" marchewka, korzeń pietruszki, natka pietruszki, korzeń selera, cebula, por - moja w sumie waży 750 g (lub kostka rosołowa)
- 70 ml wody
- 80 g piersi z indyka
- 1 cebula
- 2 ziemniaki
- 300 g pieczarek
- 3 łyżki śmietany 18%
- 1 natka pietruszki opcjonalnie, jeśli lubisz
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz
- liście laurowe i ziele angielskie
Paluchy parmezanowe
- 1 ciabata lub tyle, ile zostało Ci ze śniadania
- 16 łyżek startego parmezanu lub tyle, ile lubisz
Składniki
Krem z pieczarek
Paluchy parmezanowe
|
|
Sposób przygotowania
Wywar
- Myję i obieram "jarzynkę".
- Marchewkę, pietruszkę i por nacinam od środka wzdłuż, żeby wydobyć z nich więcej smaku.
- Zalewam ją 70 ml wody, dodaję dwa liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego i zagotowuję.
- W międzyczasie kroję indyka w kostkę i dokładam go do zagotowującego się wywaru.
- Dodaję 1 łyżeczkę soli, szczyptę pieprzu, przykrywam garnek i gotuję na małym ogniu / prądzie przez 30 min od momentu zawrzenia.
- Po 30 min wywar ściągam z ognia i wyciągam z niego warzywa i mięso.
Krem z pieczarek
- Cebulę, ziemniaki i pieczarki obieram i kroję w kostkę.
- W garnku, w którym będę gotować zupę rozgrzewam masło.
- Na rozgrzane masło wrzucam cebulę, doprawiam solą i pieprzem i podsmażam.
- Jeśli nie gotowałam wcześniej wywaru z mięsem, to razem z cebulą podsmażam indyka pokrojonego w kostkę.
- Gdy cebula się zeszkli dorzucam ziemniaki i pieczarki.
- Przesmażam wszystko ze sobą ok. 15 minut.
- Następnie zalewam wywarem (lub wywarem z kostką rozpuszczoną w 1/2 l wody) i gotuję kolejne 15 minut od momentu zawrzenia.
- Gdy ziemniaki są miękkie, ściągam zupę z kuchenki, dokładam mięso, korzeń pietruszki i kawałek selera i blenduję wszystko razem.
- Gdy krem trochę przestygnie dodaję śmietanę i mieszam.
Paluchy parmezanowe
- Ciabatę kroję w poprzek na dwie połówki, a każdą z połówek wzdłuż na 4 części.
- Wykładam na blaszce z parmezanem i obsypuję mocno startym parmezanem
- Piekę w piekarniku na 180°C ok. 10 minut.