Leczo - typowy letni obiad, który może bazować na sosie pomidorowym z wczorajszego obiadu. Trochę pieczarek, papryki i porządnej kiełbasy i mamy zupełnie nowe danie.
Czas przygotowania
15min
Czas gotowania
20min
Porcje
Składniki
1porcjasosu pomidorowego z cukiniąewentualnie 1 mały pomidor malinówka i 1/2 zielonej cukinii
165gkiełbasy podwawelskiej165 g = ok. pół pęta kiełbasy
215gpapryki215 g = 1 średnia papryka
80gpieczarek80 g pieczarek = 8 średnich pieczarek
1łyżeczkapapryki ostrej w proszku
sól i pieprz
Czas przygotowania
15min
Czas gotowania
20min
Porcje
Składniki
1porcjasosu pomidorowego z cukiniąewentualnie 1 mały pomidor malinówka i 1/2 zielonej cukinii
165gkiełbasy podwawelskiej165 g = ok. pół pęta kiełbasy
215gpapryki215 g = 1 średnia papryka
80gpieczarek80 g pieczarek = 8 średnich pieczarek
1łyżeczkapapryki ostrej w proszku
sól i pieprz
Sposób przygotowania
Kiełbasę kroję na kawałki i podsmażam na suchej teflonowej patelni.
Paprykę myję, wydrążam i kroję w kostkę.
Pieczarki myję i kroję w kostkę.
Podsmażoną kiełbasę i pokrojone warzywa dokładam do wczorajszego sosu, przyprawiam solą, pieprzem i papryką i duszę pod przykryciem.
Gotuję ok. 20 minut, do momentu aż warzywa staną się miękkie.