lunch/ przepisy

Leczo z bułką wiejską

Zostało trochę z wczoraj i nie masz ochoty jeść drugi dzień tego samego? Nie ma sprawy. Bazą jest nasz LunchBox zawierający spaghetti z sosem pomidorowym i cukinią. Dziś będziemy z niego czarować zupełnie inne danie. A jeśli masz ochotę poznać mój master plan na wykorzystanie dzisiejszych składników, zajrzyj tutaj Recykling pełnym garnkiem – leczo

Wydrukuj przepis
Leczo z bułką wiejską
Leczo - typowy letni obiad, który może bazować na sosie pomidorowym z wczorajszego obiadu. Trochę pieczarek, papryki i porządnej kiełbasy i mamy zupełnie nowe danie.
Leczo z bułką wiejską | lunchboxodkuchni.pl
Czas przygotowania 15 min
Czas gotowania 20 min
Porcje
Składniki
  • 1 porcja sosu pomidorowego z cukinią ewentualnie 1 mały pomidor malinówka i 1/2 zielonej cukinii
  • 165 g kiełbasy podwawelskiej 165 g = ok. pół pęta kiełbasy
  • 215 g papryki 215 g = 1 średnia papryka
  • 80 g pieczarek 80 g pieczarek = 8 średnich pieczarek
  • 1 łyżeczka papryki ostrej w proszku
  • sól i pieprz
Czas przygotowania 15 min
Czas gotowania 20 min
Porcje
Składniki
  • 1 porcja sosu pomidorowego z cukinią ewentualnie 1 mały pomidor malinówka i 1/2 zielonej cukinii
  • 165 g kiełbasy podwawelskiej 165 g = ok. pół pęta kiełbasy
  • 215 g papryki 215 g = 1 średnia papryka
  • 80 g pieczarek 80 g pieczarek = 8 średnich pieczarek
  • 1 łyżeczka papryki ostrej w proszku
  • sól i pieprz
Leczo z bułką wiejską | lunchboxodkuchni.pl
Sposób przygotowania
  1. Kiełbasę kroję na kawałki i podsmażam na suchej teflonowej patelni.
  2. Paprykę myję, wydrążam i kroję w kostkę.
  3. Pieczarki myję i kroję w kostkę.
  4. Podsmażoną kiełbasę i pokrojone warzywa dokładam do wczorajszego sosu, przyprawiam solą, pieprzem i papryką i duszę pod przykryciem.
  5. Gotuję ok. 20 minut, do momentu aż warzywa staną się miękkie.
  6. Podaję ze świeżą bułką wiejską.

Podobne wpisy