Jeden z prostszych i smaczniejszych sposobów na wykorzystanie sezonowego produktu, jakim są kurki. Pełny lunchbox zawierający ten przepis znajdziesz tutaj: Czas na kurki – makaron z kurczakiem w sosie kurkowym
Czas przygotowania | 15 minut |
Czas gotowania | 30 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 200 g makaronu farfalle pełnoziarnistego
- 200 ml śmietany 18%
- 1 łyżka masła
- 1 pierś z kurczaka pojedyncza
- 100 g kurek
- 1 mała cebula
- sól i pieprz
Składniki
|
|
Sposób przygotowania
Makaron
- Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu
Sos
- Delikatnie myję kurki i odkładam je na papierowy ręcznik
- Kroję je tak, by wszystkie kawałki były mniej więcej jednej wielkości
- Kroję cebulę w małą kosteczkę i kurczaka w trochę większą
- Na rozgrzanej patelni rozpuszczam masło
- Gdy się roztopi, dodaję cebulę i kurczaka i solę do smaku
- Gdy widzę, że mięso jest już ścięte, ale jeszcze nie rumiane, dodaję kurki i smażę ok 5 minut
- Zalewam wszystko śmietaną, dodaję ponownie sól i pieprz do smaku
- Zmniejszam gaz / prąd i czekam... Mieszam i czekam... Aż sos zgęstnieje... On zgęstnie. Obiecuję.
- Gdy sos zgęstnieje i trochę ostygnie, sprawdzam smak - jeśli jest taka potrzeba, dodaję soli i pieprzu