Delikatnie dosłodzone mleko kokosowe i ryż to świetnie współgrający duet. Granat dodaje im majestatycznego charakteru. Nie sposób się oprzeć temu trio!
Czas przygotowania
10min
Czas gotowania
15min
Porcje
Składniki
200mlmleka kokosowego200 ml = średnio 1/2 puszki
100mlmleka krowiego
3łyżkicukru wanilinowego
100gryżu białego
100mlwodyopcjonalnie
1granat
Czas przygotowania
10min
Czas gotowania
15min
Porcje
Składniki
200mlmleka kokosowego200 ml = średnio 1/2 puszki
100mlmleka krowiego
3łyżkicukru wanilinowego
100gryżu białego
100mlwodyopcjonalnie
1granat
Sposób przygotowania
W garnku mieszam mleko kokosowe z mlekiem krowim oraz cukrem i zagotowuję.
Owoc granatu obieram wsypując pestki granatu do miski.
Do gotującego się mleka wrzucam ryż i zmniejszam moc gotowania.
Gotuję ryż ok. 15 minut często go mieszając.
Jeśli widzę, że ryż jest jeszcze twardy, a mleko za mocno odparowało, dolewam wrzącej wody.
Gdy ryż jest gotowy, przekładam go do pojemników, a na wierzch układam pestki granatu.
Brak komentarzy