Mleko migdałowe może nam posłużyć do zrobienia wielu rzeczy, ale ja zdecydowanie najbardziej lubię robić na nim wszelkie płatki. Dziś płatki ryżowe w formie puddingu.
Pełny LunchBox zawierający ten przepis znajdziesz tutaj Leniwa ryba. Sałatka z tuńczykiem.
Wydrukuj przepis
Pudding ryżowy na mleku migdałowym z musem z mandarynki z nasionami chia
Płatki ryżowe idealnie przejmują smak mleka migdałowego. Jednak, żeby nie było za mdło, dodamy trochę mandarynek.
Czas przygotowania
10 min
Składniki
4 łyżki płatków ryżowych 0,5 szklanki mleka migdałowego 4 mandarynki 2 łyżki nasion chia
Czas przygotowania
10 min
Składniki
4 łyżki płatków ryżowych 0,5 szklanki mleka migdałowego 4 mandarynki 2 łyżki nasion chia
Sposób przygotowania
Płatki ryżowe zalewam zimnym mlekiem i blenduję.
Zblendowane płatki podgrzewam i gotuję maksymalnie 10 minut na małej mocy mieszając od czasu do czasu, żeby nie przywierały do dna.
Mandarynki obieram. Jeśli mają pestki, pozbywam się ich.
Blenduję je i mieszam z nasionami chia.
Gdy pudding jest gotowy, przekładam go do pojemników.
Gdy ostygnie, wykładam na niego mus mandarynkowy.
Brak komentarzy