lunch/ przepisy

Pulpety w sosie pomidorowym z makaronem

Pulpety w sosie pomidorowym przywołują mi na myśl bajkę Zakochany kundel. Takie proste danie, a tyle w nim romantyzmu. Dzielenie się jedzeniem z ukochaną osobą jest zawsze przyjemne. Pełny lunchbox zawierający ten przepis znajdziesz tutaj Zakochany kundel. Pulpety w sosie pomidorowym z makaronem.

Wydrukuj przepis
Pulpety w sosie pomidorowym z makaronem
Proste i szybkie danie, które jednocześnie potrafi zadowolić i dorosłych i dzieci. Małe pulpeciki i sos pomidorowy to idealny dodatek do makaronu.
Pulpety w sosie pomidorowym z makaronem | lunchboxodkuchni.pl
Czas przygotowania 15 min
Czas gotowania 30 min
Porcje
porcje
Składniki
Pulpety
  • 300 g mięsa mielonego 150 g mięsa wieprzowego i 150 g mięsa z indyka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kaszy manny
Sos
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 mała cebula
  • 400 g pomidorów bez skórki w puszce
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyzka cukru
  • 0,5 łyżeczki suszonego oregano
  • 0,5 łyżeczki suszonej bazylii
  • sól i pieprz
  • 200 g makaronu tagliatelle rigate
Czas przygotowania 15 min
Czas gotowania 30 min
Porcje
porcje
Składniki
Pulpety
  • 300 g mięsa mielonego 150 g mięsa wieprzowego i 150 g mięsa z indyka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kaszy manny
Sos
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 mała cebula
  • 400 g pomidorów bez skórki w puszce
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyzka cukru
  • 0,5 łyżeczki suszonego oregano
  • 0,5 łyżeczki suszonej bazylii
  • sól i pieprz
  • 200 g makaronu tagliatelle rigate
Pulpety w sosie pomidorowym z makaronem | lunchboxodkuchni.pl
Sposób przygotowania
Pulpety
  1. Do mięsa dodaję obficie soli i pieprzu, jajko, kaszę mannę i wyrabiam na jednolitą masę.
  2. Rozgrzewam patelnię teflonową bez żadnego tłuszczu.
  3. Formuję małe kuleczki (wielkości kopiastej łyżeczki) i kładę na patelnię. Robię to bezpośrednio z miski na patelnię, bez używania mąki i "przejściowego" pergaminu.
  4. Obsmażam pulpety z każdej ze stron.
  5. Gdy są rumiane z każdej ze stron i jeszcze surowe w środku wykładam je na chwilę na ręcznik papierowy, a później wkładam do sosu.
Sos
  1. Cebulę obieram i kroję w małą kosteczkę.
  2. Podczas gdy pulpety już się smażą, w dużym garnku podgrzewam oliwę.
  3. Na rozgrzaną oliwę wykładam cebulę, dodaję soli i pieprzu i czekam ok. 3-5 minut aż się zeszkli.
  4. Gdy cebula się zeszkli wlewam pomidory z puszki.
  5. Dodaję cukier, ponownie sól i pieprz, oregano, bazylię i przeciśnięty przez wyciskacz czosnek.
  6. Gotuję ok. 20 minut od czasu do czasu mieszając.
  7. Gdy pulpety są gotowe, przekładam je do sosu i gotuję jeszcze ok. 10 minut pod przykryciem na zmniejszonym ogniu.
  8. W międzyczasie gotuję makaron według przepisu na opakowaniu.

Podobne wpisy