Staropolski obiad w wersji lekkiej? Proszę bardzo! Pełny lunchbox zawierający ten przepis znajdziesz tutaj: Nasza kasza. Roladki z indyka z pieczarkami na parze i kasza pęczak.
Czas przygotowania | 10 min |
Czas gotowania | 30 min |
Porcje |
osoby
|
Składniki
Roladki z pieczarkami na parze
- 200 g pieczarek
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól i pieprz
- 200 g sznycli z fileta z piersi indyka ze sznyclami się łatwiej pracuje, ale może być po prostu pierś z indyka
Kasza pęczak z szalotką i natką pietruszki
- 180 g kaszy pęczak
- 1 łyżka oliwy
- 1 szalotka
- natka pietruszki
Składniki
Roladki z pieczarkami na parze
Kasza pęczak z szalotką i natką pietruszki
|
|
Sposób przygotowania
Roladki z pieczarkami na parze
- Pieczarki myję, osuszam i trę na dużych oczkach tarki
- Na rozgrzaną oliwę wrzucam pieczarki
- Doprawiam mocno solą i pieprzem
- Smażę, aż odparuje z nich woda
- Sznycle rozbijam tłuczkiem, oprószam solą i pieprzem i wykładam na nie farsz
- Zwijam w ruloniki
- Folię tnę na kwadratowe kawałki, kładę na każdy z nich jedną roladkę i zwijam jak cukierki
- Gotuję na parze ok 30 min
Kasza pęczak z szalotką i natką pietruszki
- Kaszę płuczę na sitku przed ugotowaniem
- Gotuję ją przez 20 min w osolonym wrządku
- Na rozgrzaną oliwę wrzucam pokrojoną w kostkę szalotkę i ją solę
- Gdy szalotka się zeszkli, dodaję do niej kaszę i podsmażam ok 3 min
- Po wyłączeniu palnika dodaję posiekaną natkę pietruszki w ilości wedle uznania i humoru i mieszam wszystko razem