Burak nie jest pierwszym wyborem, gdy myślisz o smoothie. Zawsze wydawał mi się zbyt twardy i surowy. Kusiło mnie jednak, żeby spróbować, bo jest on źródłem wielu cennych wartości odżywczych, a przede wszystkim żelaza, na którego brak narzeka po zimie wiele osób wokół mnie. Spróbowałam i Wam polecam to samo!
A jeśli chcecie zobaczyć pełny lunchbox zawierający ten przepis i więcej zdjęć, zapraszam tutaj Żelazowa wola, czyli duża dawka buraka
Czas przygotowania | 15 min |
Porcje |
|
Składniki
- 1 burak
- 6 śliwek
- sok jabłkowy
Składniki
|
|
Sposób przygotowania
- Buraka obieram i myję. Nie gotuję. Kroję w kostkę.
- Śliwki myję, osuszam, kroję w połówki i pozbywam się pestek.
- Buraka i śliwki wkładam do wysokiego naczynia i zalewam sokiem jabłkowym do poziomu składników.
- Blenduję wszystko razem.
- Gdy wszystkie składniki się rozdrobnią, dolewam sok jabłkowy do objętości 1 litra i mieszam dokładnie.
- Jeśli przeszkadza Wam zbyt gęsta konsystencja, można przepuścić smoothie przez sitko.
Brak komentarzy