Oto i są! Kurki. Pierwsza odsłona w tym sezonie. Jedna z najbardziej bezpiecznych, a zarazem najsmaczniejszych kombinacji.
Uważam, że jeśli ma się dobre produkty, to nie należy im przeszkadzać. I dziś pozostaję wierna temu podejściu. Kupiłam dobry makaron. Świeżą pietruszkę. Porządne masło. Chciałabym powiedzieć, że kurki uzbierałam własnoręcznie, ale niestety nie. Nie mam tej tradycji w swojej rodzinie. Może kiedyś. Póki co, ufam atestom.
Po pojawianiu się konkretnych sezonowych produktów, widzę jak upływa czas. Tego lata upłynął mi zdecydowanie za szybko. Jeszcze chwileczkę temu był czerwiec, a już mamy schyłek wakacji. Tym bardziej staram się cieszyć tym, co przyniosły.
Nie specjalnie miałam ochotę dzisiaj zalewać wszystko sosem, choć na pewno to jeszcze zrobię. Przyszła mi bardziej do głowy wersja saute. Czosnek i masło lubią się zawsze. Pietruszka dodaje im życia. Możesz do tego wrzucić, co Ci się podoba. A to, co dodasz, stanie się głównym punktem programu. Niech więc kurki zagrają dziś pierwsze skrzypce. Delikatne i maślane, zarówno w swoim smaku jak i urodzie. Do tego tylko sól i pieprz. Nie przeszkadzaj im, delektuj się prostotą.
To jedno z tych dań, które przygotowujesz do zjedzenia na jutro, a i tak połowa ginie już na etapie próbowania. Z resztą, dlaczego by tego nie zjeść i na kolację?
Czas przygotowania | 10 min |
Czas gotowania | 10 min |
Porcje |
|
- 200 g makaronu spaghetti
- 200 g świeżych kurek
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 natka pietruszki
- sól i pieprz
Składniki
|
|
- Makaron gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Kurki wkładam do dużej miski i zalewam zimną wodą. Dokładnie czyszczę każdą z nich z ziemi i układam na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem lub na sitku.
- Masło rozpuszczam na patelni.
- Czosnek obieram i kroję w grube plastry.
- Wkładam na patelnię z rozpuszczonym masłem i mocno solę.
- Następnie na patelnię wkładam kurki. Oprószam solą i pieprzem. Smażę 8 - 10 minut mieszając od czasu do czasu.
- Natkę pietruszki myję i drobno siekam
- Gdy makaron kończy się gotować, dodaję kilka łyżek wody z makaronu do grzybów.
- Odcedzam makaron, przekładam go na patelnię z grzybami. Oprószam solą i pieprzem. Dodaję posiekaną natkę pietruszki i podsmażam jeszcze ok. 2 minuty.
Brak komentarzy