lunch/ przepisy

Zapiekanka ziemniaczana ze śmietaną i mini sałatką

Zapiekanka, to placki ziemniaczane w wersji light a z bonusem w postaci dodatków. Nie wyobrażam sobie z resztą zabrać do pracy wczorajszych placków ziemniaczanych. Zapiekankę łatwo podgrzać w mikrofalówce, choć wiadomo, że najlepsza jest prosto z piekarnika.

Pełny LunchBox zawierający ten przepis znajdziesz tutaj Smażeniu mówimy nie. Zapiekanka ziemniaczana.

Wydrukuj przepis
Zapiekanka ziemniaczana ze śmietaną i mini sałatką
Prosta zapiekanka ziemniaczana, czyli placki ziemniaczane w wersji light bez smażenia.
Zapiekanka ziemniaczana ze smietana | lunchboxodkuchni.pl
Czas przygotowania 20 min
Czas gotowania 10 min
Czas oczekiwania 30 min
Porcje
Składniki
Zapiekanka ziemniaczana ze śmietaną
  • 750 g ziemniaków 750 g = ok. 5 średniej wielkości ziemniaków
  • 3 jajka
  • 200 g sera gouda
  • 250 g dobrej jakości podwędzanej kiełbasy 250 g = średnio 1/2 pęta kiełbasy
  • 3 łyżki mleka krowiego
  • 1 mała gęsta śmietana 18%
  • szczypiorek
Mini sałatka
  • 2 garście roszponki
  • 10 pomidorków truskawkowych
  • 1/2 ogórka wężowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
Czas przygotowania 20 min
Czas gotowania 10 min
Czas oczekiwania 30 min
Porcje
Składniki
Zapiekanka ziemniaczana ze śmietaną
  • 750 g ziemniaków 750 g = ok. 5 średniej wielkości ziemniaków
  • 3 jajka
  • 200 g sera gouda
  • 250 g dobrej jakości podwędzanej kiełbasy 250 g = średnio 1/2 pęta kiełbasy
  • 3 łyżki mleka krowiego
  • 1 mała gęsta śmietana 18%
  • szczypiorek
Mini sałatka
  • 2 garście roszponki
  • 10 pomidorków truskawkowych
  • 1/2 ogórka wężowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
Zapiekanka ziemniaczana ze smietana | lunchboxodkuchni.pl
Sposób przygotowania
  1. Ziemniaki obieram i gotuję w osolonej wodzie ok. 10 minut od momentu zawrzenia.
  2. Kiełbasę kroję w bardzo małą kostkę i podsmażam, żeby wytopić z niej tłuszcz.
  3. Ser ścieram na tarce o grubych oczkach.
  4. Gdy ziemniaki się ugotują, dodaję mleko i ubijam tłuczkiem do ziemniaków.
  5. Do pure ziemniaczanego dodaję podsmażoną kiełbasę, ser i roztrzepane wcześniej jajka i mieszam do uzyskania jednolitej masy.
  6. Formę na tartę wykładam papierem do pieczenia.
  7. Masę przekładam do formy na tartę i piekę w 200°C na termoobiegu przez 30 minut.
  8. Śmietanę podaję osobno posypaną szczypiorkiem.
Mini sałatka
  1. Roszponkę myję, osuszam i układam na dnie.
  2. Na nią wykładam pokrojone w połówki pomidory i w pół księżyce ogórki.
  3. Całość polewam oliwą.

Podobne wpisy

2 komentarze

  • Odpowiedz
    Edzia
    2017-01-09 at 18:19

    Martuś – gdzie Ty kupujesz pomidorki truskawkowe i ogórka wężowego? 😀

    • Odpowiedz
      marta
      2017-01-10 at 17:22

      W Lidlu 😉

    Zostaw komentarz