lunch/ przepisy

Zupa krem z selera i gorgonzoli

To moje odkrycie ostatnich dni. Nie spodziewałam się, że zupa, która bazuje głównie na selerze może być tak dobra. Idealnie kremowa i po prostu pyszna.

Pełny LunchBox zawierający ten przepis znajdziesz tutaj Nowe fascynacje. Zupa krem z selera.

Wydrukuj przepis
Zupa krem z selera i gorgonzoli
Idealnie kremowa, intensywna w smaku, a do tego banalnie prosta zupa - krem.
Krem z selera | lunchboxodkuchni.pl
Czas przygotowania 10 min
Czas gotowania 30 min
Porcje
Składniki
  • 0,5 l wywaru z warzyw
  • 450 g korzenia selera 450 g = ok. pół średniej wielkości korzenia
  • 2 średniej wielkości ziemniaki
  • 50 g sera gorgonzola
  • 1 czubata łyżka sera mascarpone
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 pęczek szczypiorku
Czas przygotowania 10 min
Czas gotowania 30 min
Porcje
Składniki
  • 0,5 l wywaru z warzyw
  • 450 g korzenia selera 450 g = ok. pół średniej wielkości korzenia
  • 2 średniej wielkości ziemniaki
  • 50 g sera gorgonzola
  • 1 czubata łyżka sera mascarpone
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 pęczek szczypiorku
Krem z selera | lunchboxodkuchni.pl
Sposób przygotowania
  1. Zagotowuję wywar warzywny.
  2. Seler obieram i kroję na 4 części.
  3. 3 części kroję na duże kawałki i wrzucam do gotującego się wywaru.
  4. Ziemniaki obieram, kroję na duże kawałki i dorzucam do selera. Gotuję ok 20 minut do momentu, aż ziemniaki i seler zaczną się rozpadać nakłute widelcem.
  5. Czwartą część selera i szczypiorek drobno kroję.
  6. Gdy warzywa są miękkie, blenduję je.
  7. Dodaję ser gorgonzola i mascarpone i gotuję na małej mocy, dopóki się nie rozpuszczą. Jeśli zupa jest zbyt gęsta dodaję gorącej wody.
  8. Dodaję odrobinę soli, pieprzu i oliwę i mieszam.
  9. Szczypiorek i seler pokrojony w kostkę dodaję na moment przed zjedzeniem.

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Zostaw komentarz