Gdy jesień w pełni, a na dworze ciemno i zimno, nie ma nic lepszego niż gorąca zupa. Im bardziej gęsta, tym bardziej kusi. Krupnik w tej sytuacji idealnie spełnia wymogi.
Pełny LunchBox zawierający ten przepis znajdziesz tutaj Gorący kubek. Krupnik.
Kasza jak wiadomo dobra na wszystko. Gdy dodamy do niej dobrą jakościowo wędzoną kiełbasę i podsmażoną cebulkę, otrzymamy najlepszą z zup - krupnik.
Czas przygotowania
15 min
Składniki
0,7 l wywaru z warzyw jeśli mam 0,5 l wywaru, dolewam po prostu wody 2 ziemniaki 1 marchewka 4 łyżki kaszy jęczmiennej wiejskiej lub perłowej 250 g dobrej jakości podwędzanej kiełbasy 250 g = średnio 1/2 pęta kiełbasy 1 cebula natka pietruszki
Czas przygotowania
15 min
Składniki
0,7 l wywaru z warzyw jeśli mam 0,5 l wywaru, dolewam po prostu wody 2 ziemniaki 1 marchewka 4 łyżki kaszy jęczmiennej wiejskiej lub perłowej 250 g dobrej jakości podwędzanej kiełbasy 250 g = średnio 1/2 pęta kiełbasy 1 cebula natka pietruszki
Sposób przygotowania
Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę oraz przepłukaną kaszę wrzucam do gotującego się wywaru.
Gotuję ok. 10 minut od momentu zawrzenia.
W tym czasie kiełbasę i cebulę kroję w kostkę i podsmażam na jednej patelni nie używając w tym celu dodatkowego tłuszczu.
Po ok. 10 minutach gotowania dorzucam do garnka z zupą zarumienioną kiełbasę i cebulę i gotuję kolejne 5 minut.
Gdy zupa jest gotowa, dodaję do niej posiekaną natkę pietruszki.
Brak komentarzy