lunch/ przepisy

Krupnik

Gdy jesień w pełni, a na dworze ciemno i zimno, nie ma nic lepszego niż gorąca zupa. Im bardziej gęsta, tym bardziej kusi. Krupnik w tej sytuacji idealnie spełnia wymogi.

Pełny LunchBox zawierający ten przepis znajdziesz tutaj Gorący kubek. Krupnik.

Wydrukuj przepis
Krupnik
Kasza jak wiadomo dobra na wszystko. Gdy dodamy do niej dobrą jakościowo wędzoną kiełbasę i podsmażoną cebulkę, otrzymamy najlepszą z zup - krupnik.
Krupnik | lunchboxodkuchni.pl
Czas przygotowania 15 min
Czas gotowania 15 min
Porcje
Składniki
  • 0,7 l wywaru z warzyw jeśli mam 0,5 l wywaru, dolewam po prostu wody
  • 2 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 4 łyżki kaszy jęczmiennej wiejskiej lub perłowej
  • 250 g dobrej jakości podwędzanej kiełbasy 250 g = średnio 1/2 pęta kiełbasy
  • 1 cebula
  • natka pietruszki
Czas przygotowania 15 min
Czas gotowania 15 min
Porcje
Składniki
  • 0,7 l wywaru z warzyw jeśli mam 0,5 l wywaru, dolewam po prostu wody
  • 2 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 4 łyżki kaszy jęczmiennej wiejskiej lub perłowej
  • 250 g dobrej jakości podwędzanej kiełbasy 250 g = średnio 1/2 pęta kiełbasy
  • 1 cebula
  • natka pietruszki
Krupnik | lunchboxodkuchni.pl
Sposób przygotowania
  1. Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę oraz przepłukaną kaszę wrzucam do gotującego się wywaru.
  2. Gotuję ok. 10 minut od momentu zawrzenia.
  3. W tym czasie kiełbasę i cebulę kroję w kostkę i podsmażam na jednej patelni nie używając w tym celu dodatkowego tłuszczu.
  4. Po ok. 10 minutach gotowania dorzucam do garnka z zupą zarumienioną kiełbasę i cebulę i gotuję kolejne 5 minut.
  5. Gdy zupa jest gotowa, dodaję do niej posiekaną natkę pietruszki.

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Zostaw komentarz